IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кискинов: Подпомагането на индустрията едва ли ще свали цените

За момента няма индикация към България да са насочени алтернативни доставки на газ, каза експертът

20:00 | 18.05.22 г.
Николай Кискинов: Подпомагането на индустрията едва ли ще свали цените

Безпрецедентното подпомагане на индустрията с обявените мерки от правителството мерки в енергийния сектор едва ли ще доведе до промяна в цените на продуктите за крайните потребители. Очакванията на индустрията за по-евтин ток няма да се оправдаят в близко бъдеще, особено като се вземат под внимание политиките за зеления преход и влиянието на газовите доставки.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов”. Той добави, че за момента няма индикация към България да са насочени алтернативни доставки на газ, но може да се очаква подаването на количества от Гърция да продължи, тъй като повечето европейски компании вероятно ще възприемат модела за плащане чрез "Газпромбанк". 

Цените са около 420 лв./Mwh на пазара "Ден напред" и около 400-450 лева в дългосрочен период. На унгарската борса нивата са около 200 евро/Mwh, фючърсите за Q3 - около 251 евро/Mwh, добави той.

"Ако цените на пазарите са такива, ние трябва да ги възприемем като пазар - не можем да кажем "те не трябва да са такива", каза Кискинов и добави, че не се ограничават цени на други стоки с високи ръстове.

Той добави, че пазарите за природен газ са се успокоили в диапазона 90-100 евро/Mwh, а предлагането в региона на Балканите се е увеличило, тъй като търсенето е намаляло. „Има индикации, че повечето европейски компании ще платят за руски доставки по механизма, поискан от Москва - по-вероятно е да има плащания и по гръцкия договор с "Газпром", така че ще има и допълнителни доставки за България“, каза още Кискинов.

По нищо не изглежда, поне на този етап, към България да се насочват алтернативни количества от втечнен природен газ. Няма и яснота за договорките на "Булгаргаз" за алтернативни доставки, добави гостът и предположи, че тази информация ще стане известна при подаването на заявленията за цената на газа през юни пред КЕВР следващата седмица.

Продължава несигурността около транзита на руски газ през Украйна и има много сериозно опасения сред пазарните участници за следващия зимен период, каза още експертът.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още