IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нерегламентираните финансови услуги да бъдат инкриминирани, съветва експерт

Хората да не се доверяват за инвестициите си на непроверени участници в капиталовия пазар, които обещават висока доходност, предупреждава Петър Илиев

16:39 | 30.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Нерегламентираните финансови услуги да бъдат инкриминирани, съветва експерт

Случаите с нерегламентирани финансови услуги не са масови, но саботират доверието към един пазар, който тепърва прохожда в България.

Така журналистът Петър Илиев коментира измамите на нелицензирани финансови посредници, които се представят за портфейлни мениджъри и управляващи дружества без да притежават лиценз.

Пред Bloomberg TV Bulgaria той обясни, че Комисията за финансов надзор (КФН) няма много законови възможности да се бори с измамите, след като установи нарушение, но може да наложи такива санкции, че измамниците повече да не посмеят да се появят.

Зам.-председателят на регулатора Бойко Атанасов, ръководещ управление „Инвестиционен надзор“, съобщи, че ще се бори с т.нар. сив сектор с помощта на ДАНС, прокуратурата и следствието.

„Има една много жестока превенция и това е когато срещу тези потенциални измамници се зададе хвърковатата чета на главния прокурор“, емоционално заяви Петър Илиев.

По думите му ако предоставянето на финансови услуги без лиценз бъде инкриминирано, много хора ще се замислят дали си струва да се рискува.

Той предупреди, че големите компании не търсят дребния потребител.

„Въпреки нулевата или отрицателна доходност, по-добре е хората да си държат парите само в лицензирани дружества с дялов капитал", коментира той. Илиев съветва хората да не се доверяват за инвестициите си на непроверени участници на капиталовия пазар, които обещават доходност дори от 10%.

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 6 години
и аз така викам, даже и по същата логика и полиция не ни трябва ... нека хората си повишат нивото на кунг фу и само да се защитават !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Пълна глупост е това: ...Въпреки нулевата или отрицателна доходност, по-добре е хората да си държат парите само в лицензирани дружества с дялов капитал".Хората да си повишават финансовата грамотност, защото това, което могат сами да направят за себе си никой няма да им го даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още