IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надежден партньор ли е Китай?

Достигането на нива от седем юана за долар са политическа декларация от Пекин, твърди Адриан Николов от ИПИ

15:24 | 06.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реакцията на Пекин срещу новите американски мита се усети най-силно в обезценката на местната валута спрямо щатския долар до най-ниските ѝ нива през последните вече повече от десет години. Това превръща Китай в един привлекателен партньор на международната сцена, но в същото време го прави и по-ненадежден, особено в тихоокеанския регион. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов. 

„Достигането на нива от седем юана за долар са политическа декларация от Пекин. Така страната показва, че не се страхува да използва валутата си като още едно оръжие в търговската война с Доналд Тръмп. Най-директното положително влияние от евтиния юан е, че така Китай ще засили износителите си. По-евтиното производство означава по-добри цени за износ и съответно повече търговски партньори. От друга страна Китай ще загуби своята позиция на надежден партньор в голяма част от тихоокеанските държави“, каза още Николов.

По думите му обвиненията от Доналд Тръмп, че Китай е „валутен манипулатор“ са доста сериозни и са знак към Световната търговска организация (СТО). Това е в разрез с нейните правила и евентуална намеса на СТО би оказала сериозно влияние върху развоя на конфликта, отбелязва Николов, но в продължение той каза, че е по-вероятно американският президент да потърси подкрепа от Международния валутен фонд и Федералния резерв.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още