IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Стойков: Нивата на инфлацията и лихвите ще движат пазарните сили при златото

Ако възникне проблем на капиталовите пазари, златото може да донесе добра доходност, коментира директорът в Alaric

08:40 | 04.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор в Alaric Николай Стойков. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Изпълнителният директор в Alaric Николай Стойков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нивата на инфлацията и на лихвените проценти ще са катализаторът на пазарните сили при формирането на цената на златото. Това коментира изпълнителният директор в Alaric Николай Стойков в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 3 април.

„Златото е един метал, който е по-различен от всички останали метали, при които търсенето и предлагането са базирани на реална икономическа активност. При златото не е така“, заяви Стойков и допълни, че търсенето и предлагането при благородния метал се определят от пазарните настроения.

Директорът в Alaric коментира, че настроението на инвеститорите спрямо златото е било негативно в последните години, но оцени, че се е променило доста бързо от началото на годината заради разпродажбите на фондовите пазари и опасенията относно световната икономика.

Според него, ако наистина настъпи сериозна криза на пазарите, може да се очаква цената на златото да се покачи. Ако цената все пак падне, то това би била добра възможност за увеличаване дела на метала в инвестиционните портфейли на инвеститорите.

Николай Стойков смята, че връзката между инфлацията и лихвените проценти ще бъде по-голям фактор при определяне цената на златото и затова трябва да се внимава в действията на централните банки по повишаване на лихвите.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев разгледа изменението в цената на златото през първото тримесечие на 2016 г. и сравни представянето на благородния метал с цената на среброто, широкия американски борсов индекс S&P 500 и курса на долара. От началото на годината златото е поскъпнало с около 15%, докато за този период доларът поевтиня с 5% спрямо еврото.

Вложенията на централните банки в злато също бяха обект на анализ в рубриката. През 2015 г. търсенето от тяхна страна достигна 5-годишен рекорд. Като най-активни на сцената се открояват централните банки на Русия и на Китай.

В традиционния обзор на някои от по-важните събития за следващата седмица Радина Колева от Investor.bg открои данните за търговското салдо на Китай през първото тримесечие на 2016 г. и очакваните стенограми от последните заседания на Европейската централна банка и Фед.

Цялото интервю с Николай Стойков гледайте от видеозаписите

Част I

Част II

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още