IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Кискинов: При непрекъснатата търговия на БНЕБ има съмнения за пазарни манипулации

Много търговци са апелирали за затваряне на този сегмент и прехвърляне на всички количества към пазара на двустранните договори, посочва адвокатът

22:15 | 30.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трябва да се обърне специално внимание на вече известния като непрозрачен пазарен сегмент за непрекъсната търговия, за който съществуват съмнения за пазарни манипулации, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружеството „Владимир Кискинов“. 

"Там има най-големи съмнения за пазарни манипулации, тъй като виждаме едни количества от 107 мегавата на 100 лева, количества от 200 мегавата на 73 лева, 100 мегавата на 90 лева, 250 мегавата на цени между 84 и 101 лева. Това буди недоумение и в сравнение с пазара на двустранни договори сегмента за непрекъсната търговия буди притеснение. Много често има съмнения за непрозрачни цени, скриване на цени и офериране на големи количества на цени под или над пазарните", посочва Кискинов.

По негово мнение много търговци са апелирали за затваряне на сегмента непрекъсната търговия и за прехвърляне на всички количества към пазара на двустранните договори, където параметрите по сделката са прозрачни.

„Порочна практика е да излезе изведнъж един купувач на голямо количество енергия на някаква цена и неговата заявка бързо да бъде удовлетворена, без да се знае кой е продавача“, подчерта Кискинов.

Според него средните цени на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) през изминалата седмица са около 110-120 лева за мегаватчас, като само в един ден доставките достигат 127 лв за мегаватчас.

„Количествата, търгувани на борсата, са 22-24 хиляди мегаватчаса, което е нормално. Има два търга на пазара на двустранни договори от ТЕЦ „Марица изток 2“ за продажба на сравнително големи количества от около 200 мегавата, разделени на 4 слота, с период на доставка до края на ноември, края на декември и края на януари 2020 г., на цени от около 136 лева. Явно производствените мощности на държавата са се активизирали“, коментира още адвокатът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още