IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моравенов: БФБ ще е оператор на пазари на финансови инструменти от всякакъв тип

Чрез алтернативните фондове ще се даде тласък на Българската фондова борса, каза изпълнителният директор

11:56 | 25.09.19 г.
<p>
	<em><strong><span lang="en-US"><span style="font-weight: normal;">Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</span></span></strong></em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Неотдавна Комисията за финансов надзор (КФН) регистрира първия алтернативен фонд в България, а правителството разреши Фондът на фондовете да участва в алтернативни инвестиционни фондове.

Новината за бъдещото развитие на алтернативни инвестиционни фондове и опциите, които те предлагат, е изключително добра за българския капиталов пазар. Част от средствата, които се отделят за Фонда на фондовете, са за рисково инвестиране. Чрез алтернативните фондове ще се даде тласък на Българската фондова борса (БФБ). Това мнение изрази Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Маню Моравенов обясни, че една от дефинициите на алтернативните инвестиции гласи, че всичко, което не е традиционна, е алтернативна инвестиция.

"От тази гледна точка у нас отдавна има алтернативни инвестиционни фондове, независимо, че техните мениджъри не са регистрирани в КФН. От друга страна, рисковото инвестиране в частен капитал в непублична компания е класическа форма на алтернативно финансиране", обясни гостът.

Новият изпълнителен директор на БФБ разкри философията на финансиране чрез Фонда на фондовете.

Според него, ако говорим за дялово инвестиране, фондът сключва договор с подфонд - асет мениджър (управляващо дружество), който кандидатства със стратегия за фонда.

"Мениджърът следва да бъде одобрен. Отпуска му се ресурс. Принципът е, че фондът инвестира на 50%, за останалите 50% се търсят други рискови инвеститори. Моята идея бе тези други 50% да се набират през новия борсов пазар за растеж BEAM. Така ще се насърчи фондовата борса", подчерта той.

Маню Моравенов спомена, че като следствие от встъпването му в длъжност като изпълнителен директор може да се очаква приемственост в досегашните политики на БФБ до момента. Конкретните идеи на Моравенов са борсата да намери своето място като организатор и оператор на пазари на финансови инструменти от всякакъв вид.

Той сподели впечатленията си, че преди 20 години борсите са били доста консервативни.

"В днешно време технологиите позволяват много алтернативи. Много хубаво ще бъде да имаме големи компании на БФБ, които да отговарят на изискванията на всички регулации в момента", уточни той.

Маню Моравенов отчете още ролята на регистрирания пазар за растеж към БФБ - BEAM, който е насочен най-вече към малките и средни компании, регистрирани като акционерни дружества в страната или в чужбина.

"Основните играчи тук биха били по-малките институционални инвеститори, особено от ритейл сектора. Трябва да се поработи още малко, за да се срещнат търсенето и предлагането", смята Моравенов.

Сред приоритетите на новоизбрания изпълнителен директор ще бъде търсенето на всички възможности борсата да се използва като средство за набиране на капитал.

"Бизнесът в България е по германски, контитентален модел и винаги е бил по-свързан с банковата система, отколкото с капиталовите пазари. Банките са основният донор за финансиране на бизнеса у нас. Но компаниите имат нужда и от капиталовото такова".

По думите на Моравенов след глобалната финансова криза през 2008 г. БФБ не е успяла да се съвземе, а бизнесът у нас губи експертиза. Санкциите срещу Русия също повлияха като фактор, както и кризата в Украйна, отбеляза още той.

Гостът изтъкна ролята на краткосрочните и дългосрочните политики за бизнеса.

"Дългосрочната политика включва обща стратегия за развитие и устойчив модел, създаден от институции като КФН и професионалните организации на бизнеса. Образователни инициативи като подобряване на финансовата грамотност също са част от дългосрочната политика".

Краткосрочните мерки са, например, срещи с представители на определен бизнес, който търси да набере капитал и трябва да му се обясни как да се използват ресурсите на борсата, стана ясно от думите на Маню Моравенов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan_penev
преди 4 години
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
simona_miteva
преди 4 години
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе всъстава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото надосегашния изпълнителния директор Иван Такев.Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защочовек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именнозаради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-нМоравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се водиразследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазарии използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор наинвестиционния посредник Фоукъл Пойнт Инвестмънтс АД и &quot;Феърплей пропъртис&quot;АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва нанепрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайнижалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,така известния капацитет да бъде отстранен от длъжност.Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които сетърси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването насредства в особено големи размери и документални престъпления.По времето когато Моравенов управлява &quot;Феърплей пропъртис&quot;, компанията купиватърговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, вСозопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми отприходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, коетоуправлява.Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции илинай-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още