IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Не Русия, а Китай е опонент номер едно на САЩ

Действията на САЩ през последната година целят насочване на всички усилия в надпреварата с Китай, смята бившият заместник-външен министър

09:39 | 09.10.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ясно се вижда, че втори американски президент насочва вниманието на САЩ към Китай като техен основен противник. Русия загуби своето място като опонент номер 1 на Съединените щати. Байдън направи сериозно преместване на военните сили на САЩ към Индийско-Тихоокеански регион. Демонстрация на тази промяна бе и хаотичното изтегляне от Афганистан и пренебрегването на европейските интереси в Азия.

Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването “Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Наблюдаваме събирането на един, бих казал юмрук, който е предимно от англоезични държави, които САЩ смятат за най-верните поддръжници на своята политика, и  насочването на този юмрук към Китай.”

Керемдчиев обясни, че действията на САЩ през последната година имат за цел да освободят американците от всякакви ангажименти, които им струват време и ресурси, и да насочат всички усилия към надпреварата с Китай. Той добави, че съюз изцяло от англоезични държави не е прецедент в историята, защото още след Втората световна война Великобритания, САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия сключват споразумението “Пет очи”, което има за цел да изгради канали за комуникация на поверителна информация.

“САЩ премахва от този съюз инакомислещите, като Франция и ЕС, които имат други виждания за политиката към Китай, събира ястребите на външната политика и ги насочва към Пекин”, обясни Керемедчиев.

Експертът по външна политика посочи, че в момента сме свидетели на апогея на взаимоотношенията между САЩ и Великобритания. Милен Керемедчиев смята, че метафора за това може дори да бъде най-новият самолетоносач на Лондон - “Кралица Елизабет”, който носи американски самолети и пилоти.

Темата на разговора премина и към нашумелия наскоро случай, при който руски и литовски гражданин се опитаха да откраднат поверителна информация от завод “Арсенал” в град Казанлък.

“България е държава, която е членка на НАТО. Тук се провеждат обучения, има присъствие на американски войници, на въоръжени сили на други държави-съюзници. Вече тук не се произвеждат само оръжия по съветски патент, все пак в НАТО има практиката на споделяне на технология”, отбеляза Керемедчиев.

По темата за независимостта на Европа в сферата на сигурността бившият зам.-министър на външните работи заяви, че по-скоро Европа се притеснява от действията на САЩ, отколкото САЩ да не искат ЕС да може да се защитава сам. На въпроса дали Съединените щати не прекаляват във фиксацията си спрямо Китай Керемедчиев заяви, че Пекин реално представлява заплаха, защото тихомълком се разви изключително много и сега апетитите му за влияние се разпространиха много отвъд съседните му държави. Въпреки това САЩ и Европа имат различия спрямо политиката, която трябва да се води към Пекин.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
А с някякви аргументи, освен със заливане с помия, би ли въззразил?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Толкова глупости на едно място трудно се срещат. Поздравления, *** шампион!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
dakl
преди 2 години
Зад океана реално преценят, че нямат никакъв военен шанс нито срещу Китай ,нито срещу Русия. Иначе така позорно не биха бягали от Афганистан, а и през последните две десетилетия не са инкасирали нито една военна победа, а камо ли да тръгнат срешу страни с огромен ядрен потенциал, след като даже срещу Северна Корея не се решиха да експериментират с участие на ВС. Следователно е ясно , че се търси друга адекватна алтернатива с оглед да се запази сегашното статукво в международните отношения , което безпорно е изгаодно за САЩ. Опитът миналата година с цветна революция в Хоконг бе меко казано съвсем не в полза на световния хегемон.Китай не само удържа , но и премина в контранастъпление и съвсем скоро няма да бъде изненада , ако станем свидетели на обединението на Китай и Тайван.Остава обаче открит въпроса ще издържи ли Русия подобен натиск след 2024 година? В подготовката на новата хибридна атака срещу Русия сега са хвърлени огромни финансови и информационни усилия, като за битка на живот и смърт. Да се надяваме че скоро ще станем свидетели на развръзката , която каквато и да е ще с глобално значение поне за първата половина на настоящото столетие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
аз никога не съм ги виждал тези неща.. :):) добре че продават лични данни на ползвателите, щото с тия реклами не могат да си платят само хостинга! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
А, ти го каза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
не съм съгласен с тебе, САЩ подариха на талибите оръжие за 85 милиарда, що да не подарят и на нас? или може би дават само на съюзници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
аз фейсбук не ползувам. не лайквам.младите отдавна вече не ползват фейсбук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Ти пък, недей тъй. Утре Abdul ще седне на компа и след половин час ще измисли сайт който ще стане по популярен от ФЕЙСБУК и милиони хора по света ще научат неговото име, само за да ти докаже къв балон е БУКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хаха ... балон с клюкарска информация ... добро ... !! ... ама ви пуснат една мисъл на мангъров и всички клекате пред интелекта му ... адресират ви избирателно за максимален ефект , продават ви всичко което си купуваш от магазина . правят го без дори да го разберете с лайкчетата дето цъкате ... от тоалетната хартия , през храната , до уплътняването на свободното ви време ... могат да го правят без да ви пускат рекламни банери или рекламни статии ... виждал съм на рампата за зареждане на супермаркетите разликата от рекламиран и нерекламиран шит . единият го свалят с палета другият по една касетка . виждал съм навалица в магазин само от кампания във фейса за една седмица и как за един сезон идват само двама човека от разпространени 30х флаера . виждал съм и нито едно обаждане от рекламно каре до заглавието на вестник за цяла година ... фейса отдавна не е само фейса ... ама много отдавна ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Което никак не значи, че ЕС няма да бъде изнудвана да плаща за щатски оръжия и "охрана + отбрана".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още