IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мила Мошелова: Бъдещето на Шотландия е неясно по отношение на ЕС

Провеждането на втори референдум за независимост на страната не изглежда сигурно, твърди политолог

18:53 | 10.05.21 г.
Мила Мошелова: Бъдещето на Шотландия е неясно по отношение на ЕС

Ако има начин Шотландия да запази присъствието в Европейския съюз, докато е част от съюза с Англия и Уелс, то това би бил най-позитивният сценарий. В бъдеще обаче разделението изглежда неизбежно. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria политологът Мила Мошелова.

"Бъдещето на Шотландия ще остане неясно по отношение на Европейския съюз, докато не се разрешат вътрешните спорове и разминавания между Англия и Шотландия, свързани с валутата, гражданство и вътрешна граница между двете страни", уточни политологът. 

От думите на госта стана ясно, че провеждането на втори референдум за независимост в Шотландия не изглежда сигурно.

„Шотландската национална партия (SNP) имат 64 места с подкрепата на Зелените депутати, това е достатъчно за прокарване на законодателство и провеждането на такъв референдум, но е нужна и подкрепата на Борис Джонсън“, каза още Мошелова.

Друга тема от разговора беше свързана с победата на Садик Кан за втори пореден път на кметските избори в Лондон, който по думите на политолога се явява като политически опонент на правителството.

"От 2012 г. Лейбъристката партия е най-голямата в Лондон. Темите, които преобладаваха, бяха изхода от кризата за Лондон чрез инвестиции и политики за туризъм. Силен акцент беше поставен върху намиране на нови възможности на работа, тъй като около 300 хил. души са загубили работата си в Лондон", каза Мошелова.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още