IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercer: София остава достъпен град като цена на живот

Представянето на София е доста стабилно спрямо последните години, въпреки че има промяна в класирането, посочи Слагин Паракатил от компанията

19:39 | 24.06.21 г.
Mercer: София остава достъпен град като цена на живот

„Представянето на София е доста стабилно спрямо последните години, въпреки че има промяна в класирането. От гледна точка на цени мястото на столицата е стабилно. Промяната се дължи на оскъпяването на българската валута спрямо щатския долар. Тази тенденция виждаме и в повечето градове в еврозоната“, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Слагин Паракатил, директор и старши консултант в Mercer. Той допълни, че София е един достъпен град като локация.

Класацията включва общо 209 града по света, а начело застава Ашхабад, Туркменистан. През 2020 г. Ашхабад бе на второ място в класацията, така че не е изненада, че сега е на челна позиция, измествайки Хонконг. Бейрут прави голям скок от 45-то място миналата година до трето в тазгодишната класация. Според Слагин Паракатил тези скокове в позициите са напълно очаквани.

„При Ашхабад имаше сериозна инфлация и недостиг на валута и тези два фактора се отразиха и на цените на различни стоки. По отношение на Бейрут, за съжаление, политическата и икономическата нестабилност последните години доведе до много трудности, а пандемията също даде своето отражение - там имаше недостиг на продукти. Накрая експлозията, която се случи на пристанището в Бейрут миналата година, също се отрази, и то доста сериозно“, посочи той.

По думите му в момента ефектът на инфлацията не е много голям. „Ако сравняваме март миналата година и март тази година – класацията е относително стабилна. Основен фактор в привлекателността на градовете са разходите за живот, но това не е единственият критерий, напомни директорът на Mercer.

Той потвърди, че разходите за живот са важни и понякога са решаващ фактор за оценката, но влияние оказват и много други фактори. Такива са например данъчното облагане, качеството на живот в града и достъпността. „Всички тези фактори добавят стойност и увеличават привлекателността на града“, добави Слагин Паракатил.

Друг основен фактор с тежест в оценката е това дали има достатъчно здравни заведения в региона и колко добре е развита медицината на даденото място.

„По този критерий европейските градове поддържат много висок стандарт, но трябва да отчетем и дали една локация, като Виена или Цюрих например, не е прекалено скъпа. Тогава идва въпросът дали не е по-разумно да се инвестира в друга локация, която има по-малки разходи, но пък качеството на живот е по-ниско“, коментира Паракатил.

Според него е важно да има комбинация от нормални данъци, качество на живот, климат, разходи за живеене и достъп до съответните ключови специалисти.

Какво отражение ще има ръстът на инфлацията в големите икономики за класацията? Как глобалните работодатели избират бизнес локациите? Какво могат да направят управите на градовете за тяхната привлекателност?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още