IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Съдебната система е "гнилата ябълка", която бави ръста на икономиката

КЗК не е панацея за решението на всички проблеми, смята министърът на икономиката

16:18 | 10.03.16 г. 1
Лукарски: Съдебната система е "гнилата ябълка", която бави ръста на икономиката

Имаме бум на икономическия растеж за миналата година. Трите процента за 2015 година ни дават повод за гордост. Очаквам да се завишат и инвестициите през тази година. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в интервю за Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че за тази година ЕК ни дава доста консервативен ръст от 1,5%, но е сигурен, че ще го надскочим. Реалният ръст за Лукарски е този, който посочва Министeрството на финансите – от 2,1 на сто. Той прогнозира, че ще надскочим и тази прогноза. По думите му това зависи и от световните тенденции - пазарите на ЕС, Турция и Русия, както и бежанската криза.

Съдебната система определено е "гнилата ябълка" и тя бави ръста на икономиката, заяви икономическият министър. Важно е да продължат реформите, но не с компромати и медийни изяви, каза той и допълни, че съдебната реформа не се изчерпва с промени в Конституцията. Прокуратурата не може да се смята за основен злодей в съдебната система, каза още икономическият министър. 

Не трябваше да има забавяне на процедурата за избор на председател на Комисията за защита на конкуренцията. Надявам се решението на Росен Желязков да е лично, а не политическо, коментира Лукарски по казуса с новото ръководство на антимонополния орган. "Процедурата трябваше да продължи и имаше достатъчно време, който има забележки, да ги каже. Радан Кънев е имал достатъчно време да каже забележките си по отношение на процедурата, както и Мартин Димитров", смята той.

По повод изказването на Мартин Димитров, че председателят на КЗК трябва да е "политически чист" човек Лукарски попита риторично кой би бил той. "Кой е този политически необвързан човек, който да е толкова чист, че да оглави този важен орган и съответно кой ще носи отговорност за негов провал или негови недотам мъдри решения", попита министърът на икономиката. "Много е хубаво да се каже председателят трябва да е такъв, такъв и такъв. Можем да посочим такова лице като "Исус Христос", но няма как това да се случи", каза министърът и допълни, че КЗК не е панацея за решаването на всички проблеми в България.

Божидар Лукарски направи и паралел с избирането на председател на КЕВР, когато също имаше само един кандидат за поста - Иван Иванов от ДСБ. "Тогава също имаше една кандидатура и нямаше проблем, а сега има с КЗК", отбеляза министърът.

По темата за разследването на КЗК за картел на пазара на горивата Лукарски заяви, че КЗК би следвало да продължи разследването по казуса. „И ако се окаже наистина, че е така, както на първи прочит има данни, че има наличието на картел, глобите трябва да са с цялата строгост на закона. Дали ще го завърши сега тази комисия или ще го направи следващата комисия, зависи от това дали ще има процедура, кога ще има и колко бързо ще завърши тя“, каза икономическият министър.

Цялото интервю вижте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Радвам се ,че се споменава Господ Иисус Христос и трябва да се обяснява защото съчитанието неукост + атеист + комунист или капиталист т.е. партийните култове са страшни както и образованието без морал защото се правят ''вратички'' в закона - престъпления с бели якички ,и Отец Никанор(завършил училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения ,и работил като финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа в САЩ) добре го е казал като отговор на въпроса ''липсата на вяра ли кара българина да престъпва законите и много често да извършва престъпления?'' - http://frognews.bg/news_76519/Otets-Nikanor-pred-Frog-Balgariia-ia-chakat-katastrofi-i-voini/ не съм съгласен с някои неща в статията ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1722204501391110
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още