IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Шулева: Необходим е нов механизъм за финансиране на училища с малко ученици

Отпадането на много деца от образованието е сериозен проблем, заяви бившият социален министър

12:12 | 04.04.19 г.
Л. Шулева: Необходим е нов механизъм за финансиране на училища с малко ученици

Необходим е нов механизъм за финансиране на училища с малко на брой ученици, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria бившият социален министър Лидия Шулева. Повод за коментара са промените в Закона за социално подпомагане, които бяха приети на първо четене вчера от парламента. Предвижда се спиране на месечната помощ за дете при 5 неизвинени отсъствия.

Заради делегираните бюджети често се прикрива отсъствието на деца, което не е изключено и при новите правила, каза Лидия Шулева в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Тя добави, че предимно деца от ромската общност напускат училище и трябва да се помисли за връщането им. Една от причините е незнанието на български език. Според нея трябва да се помисли за обучение по български и социални умения, преди тези деца да тръгнат на училище.

„Трябва да се помисли за друг механизъм на финансиране на тези училища, които имат проблем с малки групи деца“, смята Шулева.

Тя коментира и приет на първо четене законопроект, предложен от „Обединени патриоти“. Там се предлага всички трайно безработни на месечни помощи да минават през ежегодна оценка на Агенцията за социално подпомагане.

„Тези мерки целят да стимулират по някакъв начин, макар и по-късно, ограмотяване и квалификация. Те обвързват закона с полагане на общественополезен труд и участие в курсове. За мен не са ясни критериите, по които това ще стане“, каза бившият социален министър. Тя уточни, че очаква проблеми с прилагането, ако проектът бъде приет в този вид.

Тази седмица една от големите работодателски организации за пореден път настоя за сериозни промени в образователната система, които да отговорят на нуждите на пазара на труда. Едно от предложенията е да има задължителна матура по математика.

„Дигитализацията на обществото налага все повече умения, свързани с математика, информатика и науки, които са в малко по-встрани от хуманитарния сектор. Заслужава си да се обмисли тази идея“, смята Шулева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още