IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кючуков: Борисов иска да легитимира втората тръба на Турски поток пред САЩ

Американските интереси на Балканите са съсредоточени предимно в областта на сигурността и енергетиката, смята бившият заместник-министър на външните работи

22:59 | 10.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Tова, което прави Бойко Борисов, е да легитимира пред САЩ втората тръба на "Турски поток". Той се опитва да включи и САЩ в целия този проект чрез връзката, която България пое ангажимент да осъществи с Гърция.Това каза Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Ходовете страната да участва в мощностите в Александруполис и привличането и на американски газ към този проект, са, за да изглежда вече той действително като част от Балканския хъб, който България иска да построи и да не бъде подложен на санкциите, посочи Кючуков.

"Доколко е успешно, предстои да видим", каза той.

По думите му американските интереси на Балканите са основно геополитически - преди всичко сигурност и енергетика. "И в двата случая става дума за възпиране на евентуално руско влияние", обясни бившият зам.-министър на външните работи.

Заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви пред БНР, че Съединените щати са против втората тръба на газопровода "Турски поток", предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия.

"Неслучайно премиерът Борисов непрекъснато отстоява позицията, че "Балкански поток", както той нарича този проект, не е "Турски поток" от България нататък, заради това, че снабдява с газ други страни от Балканския полуостров", каза той.

За кризата между САЩ и Иран Кючуков коментира, че отговорът на Иран да удари американски бази в Ирак, целенасочено се е стремял към към избягване на жертви. Това наред с приетата резолюция на Конгреса, ограничаваща пълномощията на президента за военни действия, сне в известна степен напрежението, каза той.

"Война между САЩ и Иран засега няма да има. Проблемът е доста по-дълбок. Войната и военните действия се използват за вътрешнополитически цели и предизборна борба".

Ако преди само САЩ и Русия са си позволявали да нарушават международни правни норми, това става масова практика и виждаме, че днес го правят и Турция, и Иран, и Саудитска Арабия, и Израел, каза той.

Каква е ролята на ЕС в напрежението с Иран? "ЕС мълча 5 дни и накрая призова за деескалация за напрежението. Едва по-късно съюзът стигна до позицията, че Иран не трябва да разработва ядрено оръжие. Външната политика на ЕС е обща, но не и общностна", посочи Кючуков.

И допълни, че блокът не е завършил дебата дали ще се върви към по-нататъшна интеграция или както настояват редица страни националните правителства ще имат повече прерогативи.

Видео с целия разговор гледайте по-късно на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още