IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Управлението на публичните разходи се нуждае от ред и прозрачност

Това, което винаги е било проблем, е ефективността им, посочи бившият заместник-министър на финансите

23:28 | 25.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въвеждането на повече ред и прозрачност в управлението на публичните разходи у нас неминуемо ще доведе до по-ефективното им харчене и по-добър резултат за държавата. Това каза Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет, в интервю за Хюлия Айваз в предаването „В развитие“.

Политиката по отношение на устойчивостта на публичните финанси традиционно е достатъчно добра у нас, коментира Дацов. Това, което винаги е било проблем, е ефективността на разходите и капацитетът на министерствата да провеждат тези политики, добави той.

Според него стъпките, които страната ни трябва да направи, за да бъдат публичните разходи както ефективни, така и ефикасни, включват възстановяване на скоростта на въвеждане на програмното бюджетиране.

„В Закона за публичните финанси трябва да бъдат регламентирани следващите стъпки – ако сега имаме т.нар. средносрочна бюджетна рамка като инструмент за макропланиране и програмиране, трябва задължително да бъде въведена и другата стъпка - т.нар. средносрочни разходни рамки, които са задължителни в много страни на ниво министерства или сектори“, посочи Дацов.

Министерството на финансите трябва да направи промени в законодателството и в областта на капиталовото бюджетиране, коментира още той.

„Създаването на единен орган за управление на капиталовите инвестиции би било наистина безкрайно полезно“, допълни Дацов.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още