IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК признава със санкцията си господството на НЕК на пазара на ток

Трябва да се намери начин НЕК да има повече свобода за независимо пазарно поведение, коментира адв. Николай Кискинов

16:38 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната енергийна компания (НЕК) има господстваща роля на пазара на електроенергия, ако съдим по санкциите, наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това коментира управляващият съдружник в дружество „Владимиров и Кискинов“ адв. Николай Кискинов в традиционната си рубрика Checkbox за предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„В частност санкцията е за това, че НЕК е променяла едностранно прогнозните графици. Тоест, енергията, която вие прогнозирано подавате към мрежата, е била коригирана, което води до разходи за небаланси за съответните компании“. НЕК е възлагала на ВЕИ производителите и допълнителни необосновани разходи за балансиране, допълва Кискинов.

„На фона на една преференциална цена, различни такси, които ВЕИ, като производители плащат, е имало и допълнителни разходи, които са вследствие на поведение на НЕК, което е предприятие с господстващо поведение на пазара“.

В някои отношения дори има изключителни права да изкупува енергията от големите ВЕИ, казва адвокатът.

Той посочва, че тази вертикално интегрирана организация под Българския енергиен холдин (БЕХ), която включва СОН, НЕК, всичките производители, добивни предприятия, оператори и т. н., трябва да се намери начин да ѝ се даде повече свобода за независимо пазарно поведение. „.. знаем какви са начините. Те не са политически приемливи в повечето случаи. Това е или приватизация, или прехвърлянето по такъв начин, че да има професионален мениджмънт“, обясни адв. Николай Кискинов.

Във видеото ще разберете още за процедурите по обжалване на концесията на Летище „София“ и дали вече имаме ясен регламент за прилагане на GDPR.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още