IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критичните точки в решението на КЗК за ЧЕЗ

Според Галина Александрова то е изпълнено с грешки и непознаване на законите

15:04 | 20.07.18 г.
Критичните точки в решението на КЗК за ЧЕЗ

Има три критично важни точки в решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което тя не разреши на „Инерком България“ да придобие българските дружества на „ЧЕЗ“, заяви Галина Александрова, от сайта 3е-news, в телефонен разговор за предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Вчера КЗК спря сделката за ЧЕЗ България, тъй като е открила припокриване на дейности между участниците и възможности за установяване на монопол на пазара.

На първо място според Александрова е притеснителен мотивът на КЗК, че дружество с опит в енергетиката не може да купи активи, акции или недвижими имоти, обособени части или друго от енергийно предприятие.

Нали точно това ѝ трябва на енергетиката, за да оздравее и да тръгне напред. Технологии, опит, добри практики на управление, инвестиции – кой друг освен компании с опит в енергетиката може да осигури тези неща“.

Второто притеснително нещо в решението по думите ѝ е, че по този начин изкуствено и излишно страната влошава отношенията си с ЧЕЗ. „При толкова нескопосано и уязвимо решение на регулатора може да се прогнозира със сигурност загуба на арбитража с всички последствия. А те са, че българските данъкоплатци ще плащат милиарди за едни некомпетентни и лоши решения“.

Като трета отличителна точка тя отбеляза, че София влошава отношенията си с Чехия.

Александрова припомни, че ЧЕЗ все пак е стратегическо предприятие, една от най-големите компании в Чехия. Зад нея стои и чешкото правителство. „С още едно решение на комисията вчера беше забранена продажбата на „Нова Броудкастинг груп“, също на чешка компания. Нещо срещу Чехия ли имаме? Дипломатическите отношения ли ще разваляме, нямам представа“.

Александрова каза още, че грешките са груби и представляват превратното тълкуване на нещата и непознаване на законодателството. По думите ѝ за всичко това има два варианта. Според нея или наистина има политическа намеса и е направен опит тя да бъде прикрита зад общи фрази, които може би вършат работа за хора, които не познават енергийният пазар, или наистина комисията не е ползвала добра експертиза и е разработила свето решение некомпетентно и с изключително груби грешки.

Освен фактологичните грешки и чисто техническите грешки, аз намирам и други – не се отчита наличието на свободен и регулиран пазар и това, че различните дружества участват на различни пазари”, посочи събеседникът.

Повече от разговора вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още