IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристофър Дембик: Основният двигател за растеж остава ваксинацията

Жалко е, че в Европа губим време в политически дебати, когато трябва да сме фокусирани върху възстановяването

17:41 | 13.04.21 г.
Кристофър Дембик: Основният двигател за растеж остава ваксинацията

Много правителства са в добра форма, но основният двигател на икономически рстеж остава ваксинацията, която е ключовият фактор за отварянето на икономиките. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кристофър Дембик, асоцииран директор на Berenberg bank. Той добави, че добрите резултати вече са видими във Великобритания и Израел.

По думите му се наблюдава неравно икономическо възстановяване в САЩ, Китай и Европейския съюз (ЕС). „Виждаме, че в САЩ и Китай има много силно възстановяване, като страните почти са достигнали нивата си на растеж отпреди началото на пандемията. В САЩ тази година икономическият растеж се очаква да бъде 6-7%, а Китай ще продължи да бъде двигател на икономическото развитие в световен мащаб. В Европа процесите са забавени“, обясни той. 

Дембик отбеляза, че все пак нагласите спрямо икономиката на Европа и на еврозоната са оптимистични. 

"Във втората половина на тази година се очаква едно добро възстановяване, когато вече и процесът по ваксиниране ще е още по-напреднал. Ако разгледаме прогнозите за 2021-2022 г., се предвижда много силно възстановяване на икономиката вследствие на увеличеното потребление", каза гостът.

Дембик коментира и възстановителния фонд на ЕС.

"Относно Фонда за въстановяване сме по-скоро песимисти, тъй като процесът е много бавен. Самият план не е достатъчен. Трябва да се говори ясно за това как ще бъдат разпределени средствата в държавите. Жалко е, че в Европа губим време в политически дебати, когато трябва да сме фокусирани върху възстановяването", каза гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още