IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Крипто“ ли е аферата на века?

Ще се търсят факти дали ЦРУ и ФРГ са имали достъп до секретна кореспонденция на 120 страни в продължение на над 50 години, посочи проф. Георги Димитров

15:49 | 17.02.20 г.
„Крипто“ ли е аферата на века?

Той коментира темата, след като беше публикувано медийно разследване, в което се твърди, че ЦРУ в сътрудничество с Германия са осъществили шпионската операция на века, получавайки достъп до секретна кореспонденция на 120 страни в продължение на над 50 години.

Димитров отбеляза, че “Крипто” е била разглеждана като един от най-сигурните производители на устройства за криптиране на информация, но поне за момента няма доказателства за неправомерни послушвания.

“Засега няма реакции на правителства и засегнати компании. Факт е, че някои държави не са се доверявали на тези устройства, други са ги използвали”, посочи проф. Димитров.

Според него в България не е правена статистика, но страната ни също е купувала устройства на компанията.

“Ако се докаже, че е било налице вмешателство, могат да се активират сложни правни инструменти - от наказателна отговорност до международни санкции”, смята председателят на фондация "Право и Интернет".

Димитров е на мнение, че в сферата на информационните технологии това е много трудно доказуемо.

Според него изборът на швейцарска компания се дължи на особеностите при законодателството там и сериозния престиж на страната по отношение на крипто бизнесите.

“Дали имиджът на Швейцария ще бъде засегнат зависи от това какво ще покаже разследването и какви факти ще се изнесат”, очаква още Димитров.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още