IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Йорданов: Разпространението на коронавируса заплашва с глобална рецесия

Покачването на цената на златото като актив убежище ще намали покупките на благородния метал, прогнозира експертът от KY Research

12:03 | 30.01.20 г.
Кр. Йорданов: Разпространението на коронавируса заплашва с глобална рецесия

Според него дори да остане локализиран на местно ниво, коронавирусът ще се отрази на отношенията между САЩ и Китай, като може да отложи ангажимента на Пекин за допълнителни покупки на американски продукти.

„Много компании също ще бъдат засегнати“, коментира експертът, като даде за пример веригата Starbucks, която разчита на азиатската страна за голям дял от приходите си.

По думите на Йорданов насочването на глобалната икономика към рецесия със сигурност ще засегне търсенето на суровини, още повече, че Китай е основен потребител на голяма част от тях.

„За момента Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори са в изчаквателна позиция по отношение евентуален спад в търсенето на петрол“, посочи експертът.

Красимир Йорданов потвърди ролята на златото като актив убежище, но отбеляза, че покачването на цената на благородния метал намалява покупките.

„С увеличаването на цената на златото ще се намали неговото търсене“, смята той.

Според Йорданов основна причина цената на биткойна да не бъде засегната от опасенията от коронавируса се дължи на действията на Федералния резерв.

Ще продължи ли да поскъпва криптовалутата – вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още