IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите за бързи кредити продължават да нарушават правата на потребителите

Четири години след приемането на закона, той не може да се приложи на практика, посочи адвокат Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите

10:45 | 12.06.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основният въпрос, който засяга нарушенията на правата на потребителите при отпускането на т.нар. бързи кредити, е свързан с размера на заема. Това каза адвокат Димитър Деков, учредител и член на управителния съвет на Сдружение за правна помощ на потребителите, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„През 2015 г. Народното събрание въведе нови изисквания за лихвения процент, припомни Деков. Вече четири години не може да се намери начин как законът да се приложи на практика“, коментира той.

Деков обясни, че по-голямата част от фирмите работят с проценти, които надвишават два или три пъти законовата норма. „Разбира се, тези числа не са описани в договорите. При по-задълбочено четене виждаме обаче, че някои такси, допълнителни услуги или неустойки са въведени некоректно“, посочи адвокатът.

По думите му популярна практика е условията към искащите заем да са много завишени. За пример Димитър Деков даде изискването от компаниите за няколко поръчители, трудов договор с много високо възнаграждение.

„В случай, че заемоискателят не отговаря на тези условия, може да му поръчителства фирма, която е близка до организацията, която отпуска заема, срещу съответната такса, даде пример за нелоялна практика адвокатът от  Сдружението за правна помощ на потребителите. „Така реално ситуацията се измени съвсем малко – до 2015 г. търговците записваха реалната цена на лихвата в договорите, а сега се опитват те да изглеждат в съответствие със закона за сметка на всички скрити такси“, изтъкна той.

Като един от вариантите за справяне с проблема Деков посочи възможността правата на Комисията за защита на потребителите да бъдат разширени.

„Трябва да се позволи на КЗК чрез административни актове да установява наличието в договорите на неравноправни клаузи“, е предложението на юриста.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Реално не нарушават законите, а ги заобикалят - принудени са да го правят. Високите лихви за тях са необходимост, тъй като приходите от един коректен клиент трябва да покрият разходите за поне един некоректен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 4 години
Предупредени? Искаш да кажеш, че бързите лихвари не знаели кво правят и че нарушават законите? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Бизнесът с бързите кредити на мен също ми е противен, но съм реалист. Към тези услуги прибягват хора, които са били отхвърлени от банките, тоест повечето са считани за неплатежоспособни. Прекомерни регулации които могат да доведат до закриване на фирмите няма да решат проблемите на потребителите. Те просто ще се обърнат към нелегални лихвари. И ако говорим за некоректни практики, техните да видите какви са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
ама брачед тия Кредитните бандзови кво са виновни като племето е заухаво и тегли ? ... Аз тука съм писал 500 пестин хиляди пъти "Не зимайте не зимайте за квото и да било" после баба им виновна ...... и кво стана с темата за "Кво поскъпване на имотите очаквате" ли кво беше там ? Поскъпнааа ли на оная фльорца Dury и останалите глуппаци имотите или са го е поели от към ствола ?! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
Еднственото решение за прекратяване на тази порочна деиност при компаните за бързи кредити при първо нарушение да бъде предупредена и сериозно глобена а при повторно нарушение да бъде закрита и да си загуби парите Тогава всякакви нарушения ще престанат и на пазара за бързи кредити ще останат само коректни фирми Това зависи от политиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
След като закона не се прилага от управляващите и се смениха толкова правителства май е време да си наемем чужди управници,например германски мениджъри,под наем и за срок от 3 години да вкарат всичко по затворите и да започне да работи тази държава поне малко в рамките на нормалностите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още