IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатолог: Не трябва да се притесняваме от затоплянето

Много региони биха могли да се възползват и да развиват земеделие, посочи Христо Попов

19:19 | 08.11.19 г. 11
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

В момента излизаме от Ледниковата епоха. Това излизане е започнало преди около 15 хиляди години, когато по-голямата част от Северна Америка е била заета от ледници. Продължаващото изчезване на шапката на Северния ледовит океан е доказателство за това. Това обясни в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria климатологът Христо Попов.

"В геоложки план се вижда, че Земята е имала периоди на затопляне, последвани от много рязко захлаждане. Може би не трябва да се притесняваме само от затоплянето, защото то е по-добрата страна. Много региони биха могли да се възползват и да се развива земеделие в тях", коментира той.

Попов посочи какво е влиянието на човешката дейност върху климатичните промени.

"Въглеродът, който се утаява в продължение на милиони години, се изкопава и се изстрелва в атмосферата за 200 години. Няма начин това да не окаже влияние върху климата", прогнозира климатологът.

Според него в големите цикли има и няколко по-малки цикъла. "Такъв период е захлаждането между 1961 г. и 1990 г. Тогава сме живеели в по-студен период", заяви Попов.

По думите му въздействието на въглеродния диоксид има две страни.

"Натрупването му има парников ефект върху Земята, но от друга страна има отразяваща роля за слънчевите лъчи. Част от количествата въглерод, които се изхвърлят в атмосферата, се усвояват от световния океан. Това забавя затоплянето", разкри ученият.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Kukuriak71
преди 4 години
В САЩ е по-топло от България.Където живея не пада под нулата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
retro_69
преди 4 години
Може и малко егоистично да прозвучи ,ама никога не се притеснявам за неща ,които не мога да променя.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
vodoley
преди 4 години
"Според него в големите цикли има и няколко по-малки цикъла. "Такъв период е захлаждането между 1961 г. и 1990 г. Тогава сме живеели в по-студен период", заяви Попов. "Това е още един парадокс освен , че климатолога се "радва" на глобалното затопляне. Какво имам в предвид ?Много е странно да твърдиш , че CO2 влияе на затоплянето , при условие , че имаме гигантски период на затопляне почнал от 15 000 г. , включвайки малки периоди на захлаждане ( 1960-1990 г.) и същевременно с това този период на захлаждане съвпада със следвоеното развитие на световната икономика което е изключително бурно и съответно свързано с отделяне на постоянно увеличаващи се годишни количества на CO2 ?!?!Ще поправя климатолога като уточня, че последения период на световно захлаждане започва от 40-сте години и свършва около петролната криза през 80-те години на миналия век. Странно е, хем да имаме увеличващи се нива на CO2, хем глобално застудяване !?!?Извод : CO2 не влияе на глобалното затопляне , а нещо друго.....примерно........Амон Ра ! :-)п.п. : това не означава, да спрем да се борим срещу глобалното замърсяване !:-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
Grosss
преди 4 години
Според доста учени новото място на Северния полюс ще се застопори надрайона на Ню Йорк,американците даже направиха филм за тая работа.Наблюдавай пак тая зима какъв студ ги чака тях -40-50 градуса,коетоне е случайно.Така се получава на няколко хиляди години.Нашият климатще стане като тоя в Пелопонес или Северна Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Чакай малко, за географските полюси ли говориш, или за магнитните? Защото смяната на магнитните полюси не оказва влияние върху климата. А за да се сменят географските, Земята трябва да се обърне на 180 градуса спрямо оста си на въртене. Странно как никой не е забелязял, при положение че учените днес могат да измерят отклонение на оста от порядъка на сантиметри, каквото се получава след силно земетресение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
Grosss
преди 4 години
Това се получава когато полюсите променят местата си,потоп.На старите им места ледниците се разтопяват и потопа е налице.На новите места докато се образува ледена шапка минава време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Предлагам го за в краен случай - ако се сбъднат най-апокалиптичните прогнози и океаните започнат да заливат сушата. Иначе на мен си ми харесва да е по-топличко - малки сметки за парно и виж какво е времето. Ноември месец, а излизам да си играя навън по къси ръкави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
А ако отново настъпи нов ледников период как ще го спреш?С детонация на ядрени бойни глави ли или със едновременното запалване и поддържане на огромни пожари по цялата земя??Отде се пръквате едни такива...????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 15
Бидонойл
преди 4 години
Учените твърдят, че Малкият ледников период, който започнал през средновековието е бил предизвикан от изригване на супервулкан. Днес знаем къде са огнищата на супервулканите и мисля, че вече имаме технологиите за да предизвикаме принудително изригване. Проблемът с глобалното затопляне ще се реши от раз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
Grosss
преди 4 години
При нас зимите стават все по-къси, меки и топли докато в САЩ и Канада сенаблюдава полярен студ.Тая година САЩ още на 30 септ ги затрупаха снегове итова се дължи на смяна местата на полюсите, а при нас номври месец е лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още