IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската бежова книга: Икономиката се забавя заради по-ниски инвестиции

Освен това по-малко компании са потърсили кредити през второто тримесечие

10:32 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската бежова книга: Икономиката се забавя заради по-ниски инвестиции

Икономическото забавяне на Китай се задълбочава през второто тримесечие, след като капиталовите разходи на компаниите показаха слабост и по-малко компании са потърсили кредити, сочат тримесечните данни на Бежовата книга на Китай.

Едва половината от компаниите заявяват, че са направили повече инвестиции – най-малката пропорция и най-големият спад, откакто China Beige Book International започна да прави проучването преди 10 тримесечия, пише Bloomberg. Забавянето се отрази на наемането на персонал и на работните заплати, докато лихвените проценти, предлагани от  т. нар. сенчести банки (небанкови финансови посредници, които изпълняват банкови функции извън регулираната сфера) спаднаха под тези, предлагани от търговските банки, разкрива още Бежовата книга.

„Тъй като инвестициите бяха двигателят на икономиката през последните 7 години, това забавяне имаше широки последици върху редица сектори, региони и измерители на представянето на фирмите“, коментира пред агенцията президентът на China Beige Book International Лилън Милър.

По-малко компании в сравнение с предходното проучване за март, очакват увеличаване на инвестициите през следващото тримесечие, а делът на тези, които възнамеряват да съкратят разходите, се увеличава.

За пръв път от 2012 г., откакто се съставя Бежовата книга на Китай, нито един сектор не е отчел подобрение в сравнение с изследването за предходното тримесечие. Активността в секторите транспорт, добив, търговия и услуги дори се сви по-рязко.

Проучването извежда „драматични различия“ в отделните подсектори на сектора на недвижимите имоти, като бизнес и жилищните площи са „били ударени, докато строителството се е представило сравнително добре“, заключава китайската Бежова книга. Много малко компании за бизнес и жилищни площи са отчели ръстове на приходите, като цените са били без изменение или ще останат без изменение. Строителството на бизнес имоти е отчело устойчив ръст на цените и на обемите и е започнало да се „оживява“, констатира докладът.

Броят на компаниите, потърсили банкови заеми, е спаднал, като същевременно по-малко банки са отчели ръст на корпоративните кредити през тримесечието.

Секторът на услугите е „най-пострадалият“ по време на забавянето през изследваното тримесечие. Делът на респондентите, отчитащи ръст на приходите, се е свил до 44% - или с 11 процентни пункта по-малко спрямо предходните три месеца и е надолу с 10 пр. пункта на годишна база.

Бежовата книга на Китай е съставена по модела на Бежовата книга на Федералния резерв на САЩ. Проучването на Поднебесната империя е базирано на 2 043 10-минутни онлайн интервюта, проведени в периода 12 май-3 юни, както и чрез 32 лични 2-минутни интервюта, осъществени между 9 и 19 юни.

Предходното проучване разкри, че втората по големина икономика се е представила умерено през първото тримесечие. Тогава секторът на търговията повлия на резултатите. Бежовата книга за последното тримесечие на 2013 г. отчете заздравяване на икономиката, въпреки че правителствените данни показаха забавяне.

Повече за икономическата активност на Китай и на държавите членки на еврозоната можете да научите от разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още