IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво седи зад споразумението за газопровода EastMed?

Преговорите между Израел, Кипър и Гърция достигнаха своята кулминация, твърди Бранислава Бобанац

13:00 | 04.01.20 г.
Какво седи зад споразумението за газопровода EastMed?

Подписаното споразумение между Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода EastMed е кулминация на досегашните преговори между трите държави през последните години. Самото подписване е успех. Това каза Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Тя отбеляза, че споразумението не поставя началото на изграждането на газопровода.

„Споразумението не означава, че започва неговото строителство. То е политически документ, който запечатва политическата воля на трите страни за реализацията на изключително мащабен енергиен и инфраструктурен проект“, обясни тя.

По думите ѝ проектът има огромно геополитическо значение за развитието на региона и Европа.

„Договорката е правното основание за продължаването на работата по газопровода EastMed. Това означава, че би трябвало да се ускорят проучванията за техническата възможност да се реализира проекта“.

Бобанац обясни, че дължината на газопровода е много голяма – 1900 километра. "Стойността на проекта засега се оценява на 6-7 млрд. евро, но според експерти сумата ще е по-голяма", допълни тя.

"Трите правителства ще търсят инвестиции за проекта, но инвеститорите търсят следи за сигурност и стабилност", каза още Бобанац.

Според нея ускоряването на подписването на споразумението е провокирано от меморандума между Турция и Либия за определяне на морска граница между тях, който нарушава изключителната икономическа зона на Гърция.

Повече може да видите във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още