IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво пречи на биткойна да се превърне във валута убежище

Ритейл потребителите ще имат все по-голям достъп до дигиталната валута, прогнозира Ангел Гяуров, финансов директор на Belayer

13:01 | 05.02.20 г. 3
Какво пречи на биткойна да се превърне във валута убежище

По думите му твърде голямата волатилност на биткойна е това, което пречи той да стане валута убежище. Експертът обясни, че до 2040 година ще бъдат изкопани всички биткойни.

По-умерен ръст

"Ръстът на биткойна е 4% годишно, сега ще стане 2%. Инфлацията на биткойна ще стане като инфлация на нормална валута, очаква Гяуров и обясни, че в топ 5 криптовалути няма голямо разместване.– Етер регистрира ръст, по-голям от биткойн. Тук основният фактор е предимството, че са първият играч на пазара и 90% от разработването на продукти на пазара на смарт контракти е на база етер."

Заплаха за сигурността ли са криптовалутите

"Миналата година не сме наблюдавали значими хакове на борси", коментира той трикратното увеличение на криптоизмамите и това, че според "Дойче банк" те представляват заплаха за финансовата стабилност.

По думите му 80% от централните банки работят по създаване на дигитална валута.

"Проектът на Facebook да пусне своя дигитална валута Libra беше катализатор голяма част от централните банки да се размърдат, Китай тестват дигиталния юан, говори се за дигитално евро", напомни експертът.

Ангел Гяуров прогнозира, че може да има гигантска промяна във финансовия свят.

“Според доклад на ЕЦБ нормалните ритейл потребители ще имаме достъп до дигиталната валута - търговските банки остават встрани. Това е много интересно", каза финансовият директор на Belayer и потвърди, че дигиталните пари ще изместят банкноти и монети.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Mirilai-lai
преди 4 години
нито е валута, нито убежище......нули, единички ..и вяра....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
А че дигиталните пари ще изместят книжните е ясно, само дето изместващите ще се казват дигитален долар, дигитално евро и тн., а не биткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ами например липсата на фундамент. Зад биткойна има ...нищо. Само група доверчиви хора, които са си наумили, че има нещо и си го препродават един на друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още