IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е наследството на Тръмп?

Едва ли Байдън ще има политическа и административна свобода да наложи коренни промени във външната политика на САЩ в Близкия изток, твърди експерт

13:43 | 28.12.20 г. 1
Какво е наследството на Тръмп?

В предизборната кампания на Джо Байдън отсъстваше ангажимент към политиката в Близкия Изток, но това далеч не значи, че този регион ще е извън полезрението на новия президент на САЩ. Това заяви журналистът Христо Петров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Интересно е какво е наследството на Тръмп, защото Байдън ще е принуден да се съобразява с това, което получава. А какво получава – силно противопоставяне в региона на Персийския залив, като имам предвид оттеглянето на САЩ от Иранската сделка. В региона виждаме създаването на една политическа нова атмосфера в лицето на мирните споразумения и установяването на дипломатически отношения между Израел, ОАЕ, Бахрейн и Катар“, коментира Петров.

Гостът допълни, че въпреки това не бива да храним огромни надежди, че Байдън ще има политическа и административна свобода да наложи и да направи коренни промени във външната политика на САЩ в Близкия изток.

„Съдейки по амбициите и това, което чухме в неговите предизборни изказвания, Байдън ще се насочи към търсене на консенсус и достоен начин за връщане в Иранската ядрена сделка. Това е ключът към промяна и навлизане на съвременна американска политика в Близкия Изток“, казва Петров.

По думите му Джо Байдън ще продължи добрата връзка със Саудитска Арабия, защото без нея няма как да се поддържат добри отношения с Иран.

„Тук е много важен балансът и посредническата роля на ЕС, за да може да бъде въвлечена и Европа към този дипломатически диалог и да бъдат успокоени основните опоненти на Иран – Саудитска Арабия и ОАЕ, че един такъв дипломатически диалог няма да нанесе вреда, а напротив – ще бъде в полза за мирния процес, както на тези две държави, така и за целия Близък Изток, включително и в полза на Израел“, допълва журналистът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
наследството на Тръмп е Тръмп ... но има време Бльомбурга да го разбере по един или друг начин .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още