IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от трансформацията на енергийната система

През следващото десетилетие ще има много източници на енергия, които ще позволят на клиента да направи избор, прогнозира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell Bulgaria

20:50 | 21.02.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

На прага сме на трансформация на енергийната система, която води до нови по-чисти форми на енергия. Говорим за бъдеще на мобилността, основано на нови горива, които са с по-ниско въглеродно съдържание. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell Bulgaria.

По думите ѝ такива са биогоривата, както стандартните, така и усъвършенстваните, които водят до намаляване със 70 или 80% на въглеродните емисии.

"Въглеродът, електрическата мобилност и различните производни на природен газ, като втечнен природен газ и много други, са сред тях", изброи Славейкова.

Тя посочи, че използването на тези продукти води до намаляването на емисиите и има положителен ефект за чистотата на въздуха.

"Някои биогорива вече се прилагат. Електрическата мобилност е в действие. Има зарядни станции, електрически автомобили, хибридни автомобили, просто това трябва да се развие във времето", обясни изпълнителният директор на Shell Bulgaria.

Тя е на мнение, че водородът е сред горивата на бъдещето.

Сравейкова посочи, че има пилотни проекти в някои страни в Европа като Германия, но там добрата инфраструктура не е достатъчна да се развие този нов източник на енергия. Експертът поясни, че в Германия има 80 водородно зарядни станции, а само 600 такива автомобила.

"Има нужда от стимулиране на закупуване на такива автомобили, за да може да се използва по-ефективно инфаструктурата и да се наложи този нов източник на енергия като по-широк на пазара", съветва експертът.

Тя е не мнение, че различните производни на природния газ също имат бъдеще.

"За втечнения природен газ има широк пазар в Западна Европа, надявам се да влезе скоро в България - има нужда от правна рамка и стимулиране както на транспортните компании, така и на потребителите на този вид гориво", очаква Славейкова.

Според нея потребителската нагласа е изключителна важна и допълни, че това е от изключително значение, когато става въпрос за намаляване на вредните емисии от различните видове източници на енергия.

"Бизнесът има важна роля - въведохме практика за закупуване на 100% зелена енергия за опериране на нашите обекти и в резултат на това намалихме сериозно въглеродния отпечатък на нашата дейност. След като закупихме първите сертификати за 100% зелена енергия, много други компании закупиха такива сертификати", информира тя.

"Все по-енергична ще е мобилността през следващото десетилетие, ще включва много енергийни решения, много източници на енергия, които ще позволят на клиента да направи избор", очаква Камелия Славейкова.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 4 години
.... нищо, щот нема има такава "трансформация" ... зелените талибани са леко блокирани в ЕС от тези държави дет имат акъл за разлика от наще ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 4 години
имаш голям нос, затова си видял само каквото искаш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
doba
преди 4 години
Оптимист си, колега.Аз очаквам все по-големи и по-големи цени.Откакто въвеждат т.н. либерализация и навлизат т.н. 'зелени', друго не съм видял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Какво да очакваме от трансформацията на енергийната система!?---------------------------------------------------------------------------------Очакваме евтина енергия, достъпна до всички, която да покрива нуждите на всички сектори - бизнес, транспорт, домашни нужди, отопление. Щом комшията, дето има ракиджийница, иска да слага панели и да продава ток, то значи трансформациятаще е уникална!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още