IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са плюсовете на предлаганата здравна реформа?

Електронното здравеопазване е предпоставка да се повиши прозрачността и информираността относно правата на пациентите, твърдят от АБЗ

09:09 | 17.10.18 г.
Какви са плюсовете на предлаганата здравна реформа?

Целите на здравната реформа са да се повиши качеството на медицинските услуги, да се подобри контролът и да има по-голяма прозрачност в сектора. Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) смята, че това е правилната посока.

Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Светла Несторова, председател на управителния съвет на АБЗ.
Целта да се повиши удовлетвореността на пациентите трябва да бъде всеобща цел, отбеляза Несторова.

"И двата модела на здравна реформа имат своите положителни аспекти. Моделът за пълната демонополизация изглежда логичен и се използва на много места в Европа и по света. При сериозна държавна политика и добър контрол този модел ще се опре на здрави икономически механизми и здрава финансова логика", обясни тя. 

Несторова коментира, че има сериозни проблеми в сектора, които трябва да се разрешат.

"Здравната система изисква сериозни корекции не само в частта за здравно осигуряване или финансиране, която е на дневен ред в момента. Има няколко изключително наболели теми, като се надявам те да са в дневния ред на политическото пространство. Една от тези теми е за контрола – как да се осигурява и как да бъде ефективен", добави гостът.

Другата тема е свързана с достъпа до информация и прозрачността, допълни събеседникът.

„Електронното здравеопазване е предпоставка да се повиши прозрачността и информираността относно правата на пациентите“, каза още Несторова.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още