IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази климатичната неутралност на въглищната индустрия у нас?

Колкото по-бързо започне да се подготвя страната ни, толкова по-малки ще са загубите за нея, казва Юлиан Попов

20:55 | 28.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Търговията с въглеродни емисии съществува вече 15 години. Българската въглищна индустрия отдавна можеше да започне да се подготвя за процеса по климатична неутралност. Тя обаче не е подготвена и това е големият ѝ проблем, свързан със Зелената сделка на Европейския съюз (ЕС).

Това каза Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„От промените неизбежно ще има стрес за България, това вече се вижда“, отбеляза Попов, като добави, че колкото по-бързо започне да действа страната, толкова по-малки ще са загубите за нея и по-големи ползите.

Според госта България трябва да започне паралелно да изгражда нови мощности и нови технологии, които са свързани с пренос на електроенергия, управление на енергийното потребление, с регионалните пазари.

„Трябва ясно да разглеждаме българския енергиен сектор в състава на регионалните енергийни направления и производства. Важно е България да влезе в тази игра, иначе ще пострада тежко не само секторът, но цялата индустрия“.

„България трябва да има енергийна стратегия“, изтъкна още експертът. Той отбеляза, че в нея е важно да се разглежда енергетиката в регионален план, в рамките на един широко отворен регионален пазар, както и страната да се насочи към по-голяма либерализация, отваряне на пазара и въвеждане на търгове за нови енергийни модерни мощности.

„Едва след въвеждането на търгове ще знаем каква е реалната пазарна цена на електричеството у нас“.

По думите на госта Западните Балкани трябва да бъдат част от Зелената сделка заради интегрираните си енергийни системи към тези на блока, както и възможностите, които могат да осигурят благодарение на потенциала си.

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още