IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как финтех компаниите може да изместят традиционните банки?

Целта на промяната е да насърчи клиентите да позволят данните им да бъдат споделяни с финтех компании, посочва Гордън Кер, основател на Cobden Partners

22:02 | 12.12.19 г. 3
Как финтех компаниите може да изместят традиционните банки?

Навлизането на финтех компании в Европа се насърчава от въведените регулаторни промени в последната европейска директива за плащания от 2015 г. Целта на промяната е да насърчи клиентите да позволят данните им да бъдат споделяни с финтех компании. По този начин финтех компаниите предизвикват традиционните банки. Това каза Гордън Кер, основател на Cobden Partners, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Кер обясни, че във Великобритания финтех компаниите се наричат банки претенденти.

Той разказа, че има и друга промяна, която е свързана с облекчаването на регулациите

„Предимства за компаниите и сектора са, че това насърчава конкуренцията. Традиционните банки все още са обект на същите тежки правила. Danske Bank, която наруши правилата срещу изпирането на пари, беше глобена солено", посочи Кер.

Той обясни, че Revolut, която призна, че е изключила наблюдението си против нарушаване на правилата за пране на пари за 6 месеца, не е била глобена.

Гостът коментира, че голяма част от финтех компаниите не са печеливши.

"Компании като Revolut, Monzo и N26 предлагат онлайн портфейли. N26 предлага много по-добро изживяване от традиционните банки. Големите банки предлагат толкова лошо изживяване, че не е трудно то да се подобри", посочи Кер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Насърчаване на конкуренция с пране на пари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
евала Гордъне, с тая мотивация и обяснения не само регулации ами пълна забрана трябва да ви се наложи. ---Предимства за компаниите и сектора са, че това насърчава конкуренцията. Традиционните банки все още са обект на същите тежки правила. Danske Bank, която наруши правилата срещу изпирането на пари, беше глобена солено", посочи Кер.Той обясни, че Revolut, която призна, че е изключила наблюдението си против нарушаване на правилата за пране на пари за 6 месеца, не е била глобена---Това за мен е яко скандално !!! кво си губите времето ... направо ни чипосвайте, жигосвайте и да си ходим да пасем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още