IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да печелим от съотношението между цените на златото и среброто

Инвеститорите предпочитат да влагат в сигурни активи като скъпоценните метали, посочи Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП

10:50 | 29.12.17 г.
Как да печелим от съотношението между цените на златото и среброто

Съотношението между цените на златото и среброто е може би най-важният индикатор при инвестиция в ценни метали. Той помага да се прецени колко е надценен единият метал и/или подценен другият. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и главен редактор на ЕКИП Георги Вулджев.

“Исторически съотношението на златото и среброто е варирало в най-различни нива, но най-важен е последният времеви период след 70-те години, когато през 1971 г. стана повсемирното падане на златния стандарт и средното ниво на показателя е около 65”, каза Вулджев.

Той посъветва хората да следят колко е далеч това съотношение отпреди 40 години, за да се ориентират къде е по-изгодно да вложат парите си – в злато или в сребро.

„Така ако човек бе инвестирал в сребро в началото на декември, когато съотношението на цените беше 79 към 1, сега, когато то вече е 68 към 1, би могъл да купи доста повече злато с тези пари“, даде пример икономистът.

Според Георги Вулджев от тази инвестиционна схема биха могли да се възползват не само крупните инвеститори, а всеки, който разполага с някакъв, дори и малък, капитал.

По думите на икономиста винаги, когато има някаква корекция на пазара и настане паника, хората търсят убежище в златото и среброто, затова той прогнозира, че това може да се случи и при криптовалутите.

„Винаги, когато има корекции и на пазара на акции и облигации, много инвеститори отиват при златото и среброто, защото корекциите при тях са много по-редки и скъпоценните метали имат репутацията на по-сигурни активи дори от ценните книжа."

Има ли влияние биткойна върху златото и среброто? Каква да бъде стратегията при инвестиции в благородните метали? Кои ще са примамливите инвестиционни дестинации през следващата 2018 година? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още