IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колчев: Инфлацията бе необходимост, а Covid-19 е оправдание за постигането ѝ

Българският капиталов пазар бележи 30% ръст, посочи главният изпълнителен директор на "Елана Финансов Холдинг"

10:49 | 15.10.21 г. 4
К. Колчев: Инфлацията бе необходимост, а Covid-19 е оправдание за постигането ѝ

„Въпреки че световните пазари са на незапомнени върхове, очаквам те да растат още поне една-две години. Има твърде много пари на пазара и те трябва да се наместят някъде“, коментира финансистът.

По думите му инфлацията няма да има дълготраен негативен ефект върху световната икономика, а точно обратното.
Колчев очаква инфлацията в период от 5 до 10 години да е с плавен годишен ръст от 4-5%.

„Настоящата цена на петрола – около 80 долара, скоро няма да падне и определено няма да се върне до доскорошните цени от 50 долара за барел. Това означава, че цените на другите активи ще продължават да растат. Тази тенденция ще се задържи в следващите 6 до 12 месеца“, смята Колчев.

Според него пазарите в България тази година се представят удивително добре.

„Българският [капиталов] пазар има 30% ръст, което е изключително много. Това се вижда по резултатите и на фондовете, и на инвеститорите. Другото нещо е, че инвеститорите вече не гледат на пазара като кошница, а подбират акции, които дават дивиденти от различни сектори, акции, които се представят добре дългосрочно. Виждаме как книжата на компании като „Алтерко“ и „Телелинк“ отчетоха голям ръст в цената“, даде примери финансистът.

Колчев посочи и че има сериозен интерес към първичните публични предлагания, но в по-малкия сегмент - до 3 млн. евро.

„Това за българския пазар е средноголяма сума и виждаме, че в този сегмент има пазар и проведените първични публични предлагания бяха голям успех. За сегмент от 20-30 млн. лева или евро почти няма пазар, защото няма толкова много компании, които да постигнат такива резултати“, обясни Камен Колчев.

Финансистът е категоричен, че „от поне десет години е ясно, че българската енергетика има нужда от реформи, но никой не ги направи“.

„Сега, в условията на тази енергийна криза, се вижда колко неподготвена е нашата енергетика. Тази енергийна криза не само в България, но и в Европа, е следствие на лошо планиране“, потвърди Колчев.

Според него Русия умело е използвала ситуацията и е качила цената на природния газ, за да окаже натиск за одобряване на "Северен поток 2".

Как ще се отразят на българската икономика трети предсрочни избори? Има или икономически риск за строителните фирми с проекти на зелено?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Ковида беше оправдание за много неща, не само за инфлацията. Всички по света свършиха по нещо, което нямаше как да стане в нормални времена. Дори обикновенния човек намери време да боядиса някоя стая и да си подреди инструментите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
4-5 % инфлация е реалистично очакване наблюдавайки как статистиките в момента отчитат по 2 - 3 % инфлация в Германия (едва последния месец "изплува над 4%) , докато потребителите там *** от двуцифрен ръст на потребителски стоки, имоти, наеми, разходи за гориво, енергия, услуги, строителни материали.То и НСИ се излага като публикува такива смехории де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
viva
преди 2 години
Лихвите не са толкова голям проблем, дори при тези огромни нива на дълг са неизбежна необходимост. Но трябва задължително да се спре с това непрестанно наливане на "празни" долари и евра на пазара, за да могат такива като Колчев да се мислят и изявяват като много успешни финансисти. То е ясно, че ако кешът прелива, няма как акциите да падат. За Колчев е супер, 10 години да наливат милиарди, инфалцийка да има 5%, а неговите акции да скачат, независимо от рвезултатите на компаниите. Доста алогичен финансов свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
s3
преди 2 години
"Колчев очаква инфлацията в период от 5 до 10 години да е с плавен годишен ръст от 4-5%." Само това да прочетеш и ти става ясно, че мнението на българин. Защото ако имаме 10г. с по 5% инфлация и нито ФЕД, нито ЕЦБ, реагират, то на запад ще настане революция. Тук в БГ-то сигурно само ще мрънкаме, но на запад ще има последствия, определено и то не малки. Затова и централните банки няма да допуснат толкова дълъг период с толкова висока инфлация. По-скоро може да им се наложи да прескочат на другата крайност и да видим централни лихви от по 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още