IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналист: IGB ще разнообрази маршрутите и източниците на природен газ

Китайските инвеститори са с най-големи амбиции относно изграждането на АЕЦ „Белене“, смята Галина Александрова

12:51 | 23.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Газовият интерконектор между България и Гърция ще разнообрази не само маршрутите, но и източниците на природен газ в региона, заяви журналистът Галина Александрова от 3e-news в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея междусистемната връзка с южната ни съседка, заедно с проектите в Румъния и Сърбия, предвижда реална диверсификация в енергийната сфера. 

„Проектът дава големи възможности. Прз него ще се пренасят до 5 млрд. куб. м газ, докато потреблението на България е около 3 млрд. куб. м.“, коментира Александрова, като добави: „От Азербайджан е договорена доставката на 1 млрд. куб. м, още 2 млрд. за страната вероятно ще доставяме от Русия, което ще рече, че ще имаме възможност за износ на останалите количества“.

Тя подчерта, че интерконекторът трябва да отговаря на европейското законодателство - газопроводът не може да бъде затворен само за един доставчик.

„По този начин България ще има достъп до втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където може да получава доставки от Израел, Катар, САЩ, Аржентина“, посочи още журналистът.

Според Александрова интерконекторът ще има отражение и върху икономическия растеж на България.

„Проектът ще осигури работна ръка, производство с добавена стойност. Осигурените 220 млн. евро за изграждането му също не са малка инвестиция, в него ще участват множество компании“, добави още тя.

Александрова коментира и 90-дневния срок, чието начало започна вчера, на процедурата за избор на инвеститор на АЕЦ „Белене“.

Според нея китайските инвеститори са с най-големи амбиции.

„Русия същи има своя интерес“, подчерта журналистът, като добави, че от страна на САЩ интересът по0скоро е свързан с доставка на оборудване и електроника.

Целия разговор може да проследите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още