IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Войнов: България може да си позволи дори да удвои външния дълг

състоянието на българските финанси от макроикономическа гледна точка е изключително добро, коментира икономистът Юлиан Войнов

12:15 | 21.03.20 г. 10
Ю. Войнов: България може да си позволи дори да удвои външния дълг

България може да си позволи да увеличи своя външен дълг, дори да го удвои, ако е необходимо, за да запази бизнеса, който ще е този, който след кризата ще започне да работи и плаща данъци. Това коментира икономистът Юлиан Войнов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.  

Според него състоянието на българските финанси от макроикономическа гледна точка е изключително добро.  

“Неслучайно и премиер, и правителство се хвалят, че сме една от страните с най-нисък дълг и нисък бюджетен дефицит. Дългът като процент от БВП в момента е около 20%. Маастрихтските критерии са за таван от 60%. Ние сме 3 пъти под този таван”, посочи той.  

Войнов коментира още, че основна цел на всички икономически мерки у нас трябва да бъде в посока ликвидност на фирмите и запазването на работната ръка.  

По отношение на държавния бюджет икономистът заяви, че при всички случаи той ще претърпи сериозни промени спрямо това, което е прогнозирано. Войнов също така коментира съобщенията през последните дни за дефицит от 3 млрд. лв. Според него не става въпрос за обръщане през последните дни, а за очакван недостиг до края на годината.

Още от разговора вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Щом не се изплаща даден бизнес и няма друга алтернатива в моментното състояние директно да хлопва вратите. Какво е това нещо, да се вземат дългове за да се вади вече потъналия кораб, че на всичкото от горе и да се пробва пак да се подкара. Така и така съдбата му е ясна. Да го пускат за продан и ако има желаещ да го вади от блатото да го взема. Като не фалит и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 4 години
О, даже може и да се утрои. Със стари ку-р-ви нов бардак не се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
Няма дълг ,койта не се връща , и ако това направи държавата , подписва собственото си заробване .Само български профани ,дипломати опрощават дълг на арабски държави , и получават за това един среден в лицето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
"При държавните дългове нещата са малко по-различни. Ако държавата фалира, кредиторите не могат да й вземат активите.Най-често те се съгласяват на значителна "подстрижка" на дълга, защото в противен случай няма да получат нищо" Държавата няма активи, които кредиторите да и вземат дори и да искат. Подстрижка на дълга се случва изключително рядко, почти никога без война... Най-често при фалит държавата е принудена да изплаща дълговете си в чужда валута или злато, която тя не може да контролира, а това води колосална инфлация и девалвация на националата валута - държавата не плаща, а нейните граждани са ограбени. Това се случва в 100% от случаите на страните загубили WW1 както и след WW2, a и нас през 1996-1997, а даже в древни времена във Римската империя при управлението на Диоклециан. Държавният фалит на голяма държава винаги води до хиперинфлация в 100% от случаите във всяка една една историческа епоха без изключение..."При държавните дългове нещата са малко по-различни. Ако държавата фалира, кредиторите не могат да й вземат активите.Най-често те се съгласяват на значителна "подстрижка" на дълга, защото в противен случай няма да получат нищо" Държавата няма активи, които кредиторите да и вземат дори и да искат. Подстрижка на дълга се случва изключително рядко, почти никога без война... Най-често при фалит държавата е принудена да изплаща дълговете си в чужда валута или злато, която тя не може да контролира, а това води колосална инфлация и девалвация на националата валута - държавата не плаща, а нейните граждани са ограбени. Това се случва в 100% от случаите на страните загубили WW1 както и след WW2, a и нас през 1996-1997, а даже в древни времена във Римската империя при управлението на Диоклециан. Държавният фалит на голяма държава винаги води до хиперинфлация в 100% от случаите във всяка една една историческа епоха без изключение..."При добро управление, държавата успява сравнително бързо да се възстанови." - Това също е 100% невярно - независимо от това какво е управлението загубеното доверие се връща много трудно и отнема много десетилетия докато държавата се възстанови - Аржентина фалира преди 20 години и до днес неконтролируемата инфлация не може да се пребори... При фалитите на Франция през 18-ти и 19-ти век имаме десетилетия наред безконтролна инфлация и колапс на няколко фиатни валути, които са въведени там в опит да се стабилизират нещата. Всичките опити се провалят разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Не бъди наивен. Фирмените и държавните дългове не се връщат. Те се рефинансират. Теоретично, това може да продължи до безкрай. Но понякога (рядко) се стига и до фалит. В такъв случай, големите фирми обикновено ги поглъщат други, още по-големи. Или им изкупуват активите, а к**ът остава за инвеститорите. При държавните дългове нещата са малко по-различни. Ако държавата фалира, кредиторите не могат да й вземат активите. Най-често те се съгласяват на значителна "подстрижка" на дълга, защото в противен случай няма да получат нищо. При добро управление, държавата успява сравнително бързо да се възстанови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 4 години
можем да си позволим само да вземем дълг, не и да го върнем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Ю. Войнов: България може да си позволи дори да удвои външния дълг На секундата се сещам за Комисията Калашников!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Аз лично очаквам спад на БВП от 15-25% за 2020 т.е сегашният дълг ще нарасне много силно заради срива на БВП без да е изтеглен 1$ заем... А с новите заеми ако се удвои външния дълг дългът на България без проблем ще стигне 9-100% от БВП и тогава дефолтът ще е неизбежен - всъщност дефолтът или хиперинфлацията са неизбежни веднъж след като дългът мине 70% от БВП - няма нито един случаи в историята, когато страна е успяла да се измъкне от дълг от 70%+ от БВП без дефолт или хиперинфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Това са пълни глупотевини - това изключително доброто състояние на финансите става въпрос... Ако това беше вярно нямаше дефицитът на пенсионната система да е 5 млрд. лева годишно и дефицитът на здравната да е 2 милиарда лева годишно.... Упътваме се към нов дефолт в следващата петилетка - сега положението е подобно на събитията от 1989-1991 година(неработещи фабрики и масов ръст на безработицата) и всички знаем какво стана през 1996-1997... Първи ще е дефолтът на частните пенсионни фондове, последвани от НОИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Кой ще плаща този "дълг" след това бе, *** !Аз няма да го плащам! От къде на къде "държавата", т.е. косвено хората, ще поемат "дълг" за да можело твоята фирмичка да работела и ти да да даваш "заплати" на тези, които заплати после ще бъдет върнати под формата на този "дълг", който ти си взел! Т.е. ти ще си "в шоколаде" /както казват руснаците/ за смета и на гърба на хората, чиято заплата ще отиде в погасяването на твоя дълг!Ей момче ... ще стане страшно!НЯМА да ти спасявам "бизнеса" , адаптирай се към ситуацията или ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още