IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на човешко развитие ще оценява дали богатството подобрява качеството на живот

Зелените услуги и продукти ще бъдат все по-търсени от потребителите, посочи Дарина Георгиева от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

17:08 | 17.12.20 г. 1
Индексът на човешко развитие ще оценява дали богатството подобрява качеството на живот

„Така наречените "зелени" услуги и продукти ще бъдат все по-търсени, защото ще има все по-голяма осъзнатост от страна на потребителите. Несъмнено те ще бъдат на по-висока цена, но ние ще трябва да сме готови да я платим, ако искаме да живеем в едно по-добро и чисто общество", коментира тя.

Георгиева поясни, че новите индикатори са обособени в четири основни категории – статус на човешко развитие, материален отпечатък, енергийни системи и трансформация на бъдещето.

„Всяка една категория си има подиндикатори. Така пример в категорията статус на човешкото развитие са включени смъртност, която е причинена от замърсяването на атмосферния въздух, брой на починали вследствие на природни катаклизми, както и промяна в процента на горските територии на планетата“, разясни изпълнителният директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, който тази година има 30-годишен юбилей.

Дарина Георгиева информира, че показателят за смъртността от мръсен въздух дава за България 62-ма души на 100 хиляди и всъщност показва, че „няма как да бъдем откъснати от природата“.

„В категорията за енергийните системи е включено потреблението на изкопаеми и възобновяеми източници, както и въглеродният отпечатък, който оставяме при производство и при потребление, отбеляза Георгиева. - В материалния отпечатък пък е включено всичко, което произвеждаме и потребяваме от гледна точка на ресурси. В тази категория се включват и електронните отпадъци.“

Експертът допълни, че в последната категория трансформация на бъдещето е всичко, което е свързано с грижа за природата и иновациите и се очаква адекватна реакция от отговорния бизнес.

Според Дарина Георгиева индексът на човешкото развитие се насочва вече не толкова към преследване на материалното благосъстояние на държавите, а по-скоро как то да бъде разходвано към подобряване на качеството на живот.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ами смъртността от храни бъкани с химия и лекарства отрови ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още