IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли спад на френските инвестиции в България?

Някои компании имаха спрени проекти на ниво индустриални сектори, твърди експерт

17:51 | 31.08.20 г.
Има ли спад на френските инвестиции в България?

Няма сериозен спад по отношение на френските инвестиции в България. Единствено някои компании имаха спрени проекти на ниво индустриални сектори, в авиосектора, например. Нараства интересът към текстилния сектор. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Весела Тодорова-Мозеттиг, директор Френско-българската търговска и индустриална камара.

По думите ѝ предимствата на България в областта на ниършоригнга (преместване на разработката на технологии в страни с по-нископлатена и висококвалифицирана работна ръка, но които са много по-близо до дома от традиционните офшоринг дестинации, бел. ред.) са, че тя има високи компетенции, тук се намират лесно поддоставчици и така процесите могат да се преорганизират. Местната индустрия привлича френските инвеститори, категорична е Весела Тодорова-Мозеттиг.

"Сравнително топлата и мека пролет и горещо лято "издърпаха" реколтата на грозде по-рано, средата на август, в няколко региона във Франция. Гроздето съдържа повече захар, по-ароматно е, градусът може да бъде по-висок. Налага се производителите да регулират тези параметри", обясни тя.

Гостът посочи, че френските винопроизводители правят паралел с 2003 г., когато пак е имало изкючителни горещини. Според Тодорова-Мозеттиг тази година те са се подготвили с напояване и са предвидили ранния гроздобер.

По отношение на традиционното лидерство в производството на вино във Франция регионите са северни и южни, стана ясно от думите на госта, като северните се отличават с по-висока киселост и по-нисък градус на виното, както и по-континентален климат.

Директорът на Френско-българската търговска и индустриална камара подчерта, че в сектора е имало проблеми със сезонните работници заради коронавируса. "Голяма част от работниците идват от чужбина. Наемането им е свързано с прилагане на допълнителни мерки", отбеляза тя.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още