IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли път за мирни преговори в Либия?

Случващото се в страната през последните седмици е накарало страните, подкрепящи Хафтар, да потърсят начин да спрат настъплението на правителствените части

15:51 | 09.06.20 г.
Има ли път за мирни преговори в Либия?

Засега няма изгледи да бъде намерен път към мирни преговори в Либия. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор.

“Миналата седмица премиерът на Либия Файез Сарадж посети Турция и каза, че не е готов за преговори с Халифа Хафтар. Във военно отношение нещата са много променливи, но засега той няма причини да приеме примирието, а по-скоро да продължи офанзивата”, каза тя.  

Димитрова обясни, че на практика това, което става в Либия през последните седмици, е накарало страните, подкрепящи Хафтар - Египет, Саудитска арабия, ОАЕ, Франция - да потърсят начин да спрат настъплението на правителствените сили. 

“Снощи имаше разговор между Тръмп и Ердоган. Ердоган би искал САЩ да подкрепи международно признатото правителство в Либия. Но от друга страна подкрепящите Хафтар са съюзници на САЩ. Турция не може да разчита и на подкрепата на ЕС, защото страните са разединени в позициите си”, посочи Димитрова. 

Вижте повече във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още