IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли карантина върху сделките за сливания и придобивания?

Ако държавата беше купила по пазарна стойност акциите на ПИБ с тези пари, щеше да придобие може би мажоритарен пакет, посочи д-р Евгений Кънев

10:26 | 17.06.20 г. 1
Има ли карантина върху сделките за сливания и придобивания?

"Откъм върховенство на закона, обща рамка и единен пазар е изгодно за компаниите да имат доставчици повече в Европа, отколкото в Азия. Освен това разходите за производство са значително по-ниски", посочи той.

Кънев обясни, че сделките по сливания и придобивания в Европа се съживяват, купувачите са активни, но това важи за индустриите с дигитален бизнес модел и концепция за зелена енергия.

По думите на специалиста пазарът на ВЕИ в страната сега е подходящ за такива сделки – особено в областта на соларната и вятърна енергия.

Кънев коментира и темата за държавното участие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), определяйки го като очакван ход, тъй като и преди се е знаело, че вероятността да се попълни капитала с частни инвеститори не е била много голяма.

"Премията, която държавата плати, за да се придобият тези акции, е с 90% над пазарната борсова цена. Ако държавата беше купила по пазарна стойност с тези пари, щеше да придобие може би мажоритарен пакет. Тогава опциите за преструктуриране на банката с нов мениджмънт и възможност за привличане на външен консултант биха били много по-добри спрямо сегашното ѝ статукво", смята той.

Той напомни, че ситуацията прилича на времето, когато страната ни влизаше в ЕС и това многократно е повишило активите в България. „И тогава имаше качествени и не толкова качествени активи“, посочи той. "Когато се обърна конюнктурата, имаше срив в техните стойности“, каза още той.

Евгений Кънев изрази съмнение, че парите на държавата ще бъдат съхранени и смята, че при такива придобивания се прави дисконт.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
naleg
преди 3 години
Е тя държавата ще придобие мажоритарен дял , ама то няма такъв брой акции в циркулация на свободния пазар на БФБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още