IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Tехнологичните компании ще повлияят на решението на САЩ за Huawei

Веригата на доставки на китайския гигант е сложна и силно зависима от американски фирми

10:23 | 19.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп ще реши днес дали да удължи временното споразумение, което позволи на Huawei да прави бизнес в САЩ, а решението на Вашингтон вероятно ще бъде повлияно от американските технологични фирми, твърди компанията за пазарни проучвания IDC, цитирана от Ройтерс.

Американското министерство на търговията постави технологичния гигант в черния си списък през май, което попречи на американски фирми да продават или прехвърлят технологии на Huawei, освен ако не получат специален лиценз. Няколко дни по-късно правителството на САЩ даде отсрочка с 90 дни. Тя ще изтече днес.

Според Ройтерс и Wall Street Journal Съединените щати се канят да удължат лиценза с още 90 дни, които ще позволят на Huawei да продължи да купува части от американски компании.

По думите на Кроуфорд Дел Прет, президент на IDC, основните продуктови линии на Huawei, включително телекомуникационното оборудване, съхранението на данни, мрежовото оборудване и дори смартфоните, имат „много, много сложни вериги на доставките и разчитат на технологии, които имат много, много дълго време за изпълнение“.

Няма краткосрочни алтернативни начини Huawei да получи достъп до тези развити технологии без да ги купува от американски компании, посочва Дел Прет.

Преди изтичането на крайния срок Тръмп коментира пред репортери вчера, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност.

„Ще видим какво ще се случи. Утре ще взема решение“, посочи Тръмп по повод потенциалното удължаване на лиценза.

5G надпреварата

След като Тръмп се видя с китайския президент Си Дзинпин по време на срещата на лидерите на Г-20 през юни, двамата лидери се споразумяха да сложат „пауза“ на търговската война и да подновят преговорите. Освен това държавният глава на САЩ заяви по време на срещата, че ще позволи на американски компании да продължат да продават продуктите си на Huawei.

Китайският технологичен гигант е смятан за едно от водещите имена в надпреварата за развитието на ключовата 5G технология. Но фирмата се сблъсква с все по-големи притеснения от страна на чужди правителства, че нейните технологии позволяват на Китай да шпионира.

Huawei многократно отрече да е замесена в подобни дейности и подчерта, че продуктите ѝ не носят подобен риск.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още