IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Ишев: Пътната безопасност е национален проблем

90% от катастрофите са заради грешка на водача, твърди председателят на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт

17:52 | 22.02.21 г. 3
Ясен Ишев: Пътната безопасност е национален проблем

Преди няколко години имахме много силна презентация, която гласеше, че пътната безопасност е национален проблем. И тя все още е. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инженер Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт. 

"Годишно между 600-700 души загиват във войната по пътищата у нас. По първоначални данни за изминалата година въпреки пандемията и ограниченията върху мобилността около 500 души са загубили живота си на пътя", посочи гостът.

"Промените в Закона за пътищата, които се разглеждат на първо четене, са стъпка в правилната посока, но мерките, залегнали в него, трябва да бъдат спазвани, а не само да бъдат узаконявани", коментира инж. Ишев.

По думите на председателя на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт законовите промени ще намалят произшествията, но трябва да се вземе предвид, че 90% от ПТП се дължат на грешка на водача.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
доста тъъъпа да не кажа невъзможна идея предлагаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Ниската култура на пътя е национален проблем...grainis...да изпреварваш без нулева видимост, разчитайки на данни споделени от дрон...колко smart, но не мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Изграждане на Система от Водородни Дронове за наблюдение и контрол на цялата национална пътна мрежа ще сведе произшествията и жертвите до минимум. Всеки водач-нарушител, джигит или просто ***, или с неизправно МПС, ще бъде отстраняван от пътя. Дроновете ще предават информация в реално време на дисплей в купето на колата, за ситуацията на километър напред по пътя, позволяваща да се изпреварва и при нулева видимост. Освен това ще се предават данни за времето, състоянието на пътя, предупреждения за заледявания, мъгла, препятствия, животни, произшествия, аварии, ремонти, паркинги, бензиностанции, мотели и др. Ще се предава още интеренет, радио, телевизия, филмови канали, карти на пътя и околността, съвети и указания. Системата ще се самоиздържа от абонамент и реклами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още