IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Иванов: Байдън ще заложи на силно пробалканска администрация

Най-трудната задача пред него ще е по отношение на силно поляризираното американско общество, смята политологът

11:55 | 09.01.21 г. 2
И. Иванов: Байдън ще заложи на силно пробалканска администрация

Балканите ще са ключов регион в геополитическия сблъсък между САЩ и Русия и поради тази причина новоизбраният американски президент Джо Байдън ще заложи на силно пробалканска администрация. Това заяви политологът д-р Искрен Иванов по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Иванов най-трудната задача пред Байдън ще е по отношение на силно поляризираното американско общество.

„Байдън ще бъде успешен единствено и само ако успее да влезе в ролята на обединител и ако успее да постигне консенсус по ключови въпроси, които засягат американското общество“, смята гостът.

Според политолога на този етап няма рискове за качеството на американската демокрация, но Китай и Русия много скоро ще започнат да всяват съмнения сред съюзниците на САЩ.

Иванов прогнозира, че Байдън няма да направи отстъпки спрямо Китай, но ще засили и натиска срещу Русия. По негови думи САЩ се нуждаят от краткосрочна стратегия за неутрализирането на Москва, но по отношение на Пекин плановете трябва да са дългосрочни заради сложния баланс в отношенията на Китай с Вашингтон.

„Мечтата на Европа е тя да стане полюс в международните отношения и да запази НАТО като гарант за своята сигурност. Европейските страни, най-вече Германия и Франция знаят, че това може да стане само ако отношенията им с Китай и Европа са на добро ниво“, коментира Иванов.

Той отбеляза, че не се очаква Байдън да смекчи позицията на САЩ към проекти като „Северен поток 2“ и „Турски поток“, тъй като енергийният сектор е основен лост за влияние на Русия в страни, които вече са част от Европейския съюз и НАТО.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
И. Иванов: Байдън ще заложи на силно пробалканска администрацияБайдън ше заложи на... Бидето, Цукалото и Хапчетата.Има кой да залага вместо него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
'...САЩ се нуждаят от краткосрочна стратегия за неутрализирането на Москва."Гейчето с очилцата има ли някаква представа как ше стане / и най вече как ше свърши / това ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още