IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Стоянов: Мисията на ЕИФ е да подпомага предприемачеството

С кредитните гаранции на фонда българските банки са готови да поемат повече риск, посочи регионалният мениджър на международната финансова институция

15:39 | 26.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Христо Стоянов: Мисията на ЕИФ е да подпомага предприемачеството

Мисията на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) е да подпомага ускореното развитие на финансовата система в Европа, като по този начин да се стимулира предприемачеството, създаването и растежа на млади и иновативни компании на Стария континент.

Това каза Христо Стоянов, регионален мениджър в Европейския инвестиционен фонд, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Банковата и небанковата финансова система в Европа е много консервативна по отношение на поемането на риск и финансирането на иновации. Мисията на фонда е да дава възможност на традиционната и новата финансова система в Европа, за да се подпомага бизнеса", посочи финансистът и коментира, че ЕИФ стимулира поемането на рискове.

Христо Стоянов обясни, че с кредитните гаранции, които дава ЕИФ банките в България са готови да поемат повече риск.

“През последните години Европейската централна банка (ЕЦБ) и българският регулатор (БНБ) повишиха капиталовите изисквания при поемане на риск в кредитните портфейли. С нашите гаранции даваме възможност на банките да поемат този риск, като им намаляваме регулаторните изисквания", напомни той и отбеляза, че през последните две години са финансирани над 3000 малки български компании със заеми от фонда.

Регионалният мениджър на Европейския инвестиционен фонд подчерта, че нито един сектор не е изключен от технологичната революция.

“Най-важното за един предприемач е да бъде упорит и да не се страхува от глобалната конкуренция. В България има добри примери", категоричен е Стоянов.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още