IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Влошаването на кредитните портфейли няма да е катастрофално

В момента кредитните институции са ликвидни, а централните банки буферират шоковете от кризата, твърди банкерът

16:05 | 28.01.21 г. 2
Хампарцумян: Влошаването на кредитните портфейли няма да е катастрофално

Влошаването на кредитните портфейли е неизбежно, но няма да бъде катастрофално, тъй като регулаторите правят всичко възможно да смекчат този удар. Самите банки и клиентите им търсят разумни начини да оцелеят в кризата и да се върнат към устойчиви бизнес модели. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria банкерът Левон Хампарцумян, който е и председател на Българския форум на бизнес лидерите.

Относно това, че Европейската централна банка (ЕЦБ) изиска информация от някои кредитни институции за корпоративното им кредитиране през 2020 г., гостът заяви, че това ще помогне на регулатора да разбере до каква степен подкрепата на банките дава практически резултати. 

„Очевидно е, че мерките за подкрепа са нужни, защото банките работят както с привлечен капитал, така и със собствени средства, чието безразборно харчене не е правилно и затова растат капиталовите изисквания“, заяви Хампарцумян.

Според него оттук нататък трябва да се мисли за устойчивостта на бизнес моделите, тъй като банките не могат безкрайно да подкрепят неустойчиви бизнеси.

„Хоум офисът няма да изчезне като възможност, но теглото му в корпоративния свят ще намалее значително, когато блокадите отпаднат“, каза още Хампарцумян.

„Както каза един от големите банкери на Goldman Sachs, в момента ядем капитал, натрупан от физическото общуване, и когато го изядем, трябва да се върнем в офисите“, каза още банкерът.

„В момента кредитните институции са ликвидни, а централните банки буферират шоковете от кризата. По-скоро банките биха играли ролята на система за подкрепа в пост-Covid периода“, прогнозира Хампарцумян.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Ми прав е, правителството пак ще купи акции на закъсала банка на тройна цена чрез ББР и после ще финансира пак ББР от бюджета хахахаха :)Да го *** бедните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
baba_meca
преди 3 години
А защо банките вдигат таксите?а. зашото са алачниб. защото са много добре финасовов. защото са много добре финасово, но с вдигнати такси са още по-добре......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още