IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григорий Вазов: Инвестиции в големи национални обекти ще раздвижат икономиката

Няма риск от изненади при изпълнението на държавния бюджет, коментира ректорът на ВУЗФ

15:49 | 27.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последните събития в Турция ще окажат влияние в средносрочен и дългосрочен план на икономическата рамка у нас. Това каза доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му за българската икономика са необходими структурни реформи от гледна точка на държавните инвестиции, които да бъдат насочени в големи национални обекти, тоест тези, от които не можем да очакваме конкретни ефекти веднага, а ще донесат косвен ефект, когато раздвижат икономиката на регионите.

Делът на държавните инвестиции в икономиката не е стигнал ниво, по-високо от здравословното, коментира той. “Колкото по-голям е относителният дял на инвестициите от общия разход, толкова по-добре е това за бюджета и държавата“, смята ректорът на ВУЗФ. 

В момента има благоприятни условия за инвестиции, но съществува несигурност и непрекъснати промени в съдебната система, възможността от загуба на пари не съдейства на инвеститорите.

Финансовите пазари се раздвижват тогава, когато имаме реална икономика – реално работеща индустрия и работещи предприятия, коментира още той.

Според него няма риск от изненади в изпълнението на държавния бюджет за фискалната година. В приходната част се очакват добри позиции. В бюджета за следващата година обаче бизнесът задължително ще иска да види буферите, защото „винаги в един бизнес трябва да има резерв“.

Още от разговора може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още