IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният ръст на износа през 2017 г. няма да е по-нисък от 5-6%, според експерт

Българският експорт се диверсифицира и се увеличава дела на продукцията с висока добавена стойност, посочи Иво Тодоров от Асоциацията на българските износители

18:23 | 11.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишен ръст на износа от порядъка на най-малко 5-6% може да бъде реализиран през 2017 г. Това коментира Иво Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на българските износители, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тодоров отбеляза, че българският износ успява да се адаптира и не се повлиява от загубата на някои основни пазари – от политическата и икономическата нестабилност на Турция и от „свободното падане“ на украинския пазар. 

"Българската експортно ориентирана промишленост успя да се преориентира и реализира ръстове, които дават оптимистична картина за развитието на износа до края на годината", посочи той.

Иво Тодоров допълни, че ръстът за първите два месеца на годината е 13%, но експортът към трети страни достига 20%.

"Тенденцията е изключително положителна, тъй като вече се наблюдава увеличение на дела на продукцията с висока добавена стойност за износ, а не на суровини", смята той.

По думите му се наблюдава трайна тенденция на възстановяване на определени отрасли, ключови за българския износ, като химическата и фармацевтичната промишленост.

“Тези отрасли регистрират високи темпове на развитие спрямо миналата година в световен мащаб, което ще се отрази благоприятно и на българския износ”, прогнозира Тодоров.

"В средносрочен и дългосрочен план Турция може да загуби челната си позиция на водеща експортна дестинация към трети страни. Започва сериозно развитие на износа на България към Централна Азия. Компаниите не могат да търпят загуби и намират начин да се адаптират към нестабилната макроикономическа рамка, в която се движат в момента", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още