IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Георгиев: Европейските пазари пак са модерни

Погледите на инвеститорите са насочени към Франция и предстоящия президентски вот, твърди експертът

09:00 | 10.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите в целия свят продължават силния си тренд, с който започнаха през миналата година. Има сериозно поскъпване на американския пазар, който след изборите и победата на Доналд Тръмп се изстреля нагоре. Азиатските пазари го последваха, а в последния месец се включи и Европа. Европейските пазари отново станаха на мода. Това каза Георги Георгиев от Карол Капитъл Мениджмънт в ефира на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"В момента сантиментът е изключително силен на пазара и продължава да го движи това, което го движеше миналата година. Намираме се в бичи пазар - това е безспорен факт. Сега се търсят пазарите, които са по-подценени, за да могат инвеститорите да преместват натам своите средства", обясни експерта.

При суровините металите, след силно поскъпване, успяха да задържат нивата си. Естествено имаше лека корекция, но нагласите при тях остават позитивни, каза още гостът. "Технически погледнато, остават с добър потенциал за ръст след това поскъпване и корекцията, която видяхме, докато храните още не са започнали такова възстановяване. И пшеницата, и царевицата са на нива, които дефинират тренд надолу", поясни Георгиев.

Той призова да се внимава с инвестициите в САЩ, защото бумът след победата на Тръмп вече не в първоначалните си нива. „Сега на хоризонта излизат  пазари с много по-добри макро данни, какъвто е европейският“, допълни експертът.

По думите му в момента Brexit не е тема, която се дефинира от пазарите. Погледите на инвеститорите по-скоро са насочени към Франция и предстоящия президентски вот, обясни Георгиев. Той подчерта, че колкото по-големи стават шансовете за победа на центриста Еманюел Макрон, толкова по-положителни са нагласите на пазарите.

„Знаете, че крайнодясната лидерка Марин льо Пен настоява за излизане на Франция от еврозоната, а в момента е повече от важно съществуването на валутния съюз, както и Европейския съюз (ЕС) да не бъде подлаган на съмнение. Предстоят избори и в Германия. По-скоро натам са насочени погледите на инвеститорите, а не толкова към Brexit”, обясни още експертът.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още