IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Гамера" – печката на твърдо гориво без дим

Как двама програмисти зарязват живота в столицата и се местят в провинцията, за да създадат екологично решение за отопление

10:33 | 30.04.18 г. 7
"Гамера" – печката на твърдо гориво без дим

Спомняте ли си Сафет Халид – жителят на силистренското село Зарица, който преди месец оказана грижи на бедстващи заради застудяването щъркели, като ги приюти в дома си? И чиято постъпка привлече вниманието дори на международни авторитетни медии? Със сигурност не сте го забравили. Но може би не сте разбрали, че Министерството на околната среда му връчи подаръци в знак на благодарност. Една от които бе бездимна екопечка. Днес ви срещаме не с Халид, а с хората, които стоят зад тази екопечка, носеща името „Гамера“.

„Емисиите са десетки пъти по-ниски от тези на обикновената печка, а тя консумира 2–3 пъти по-малко гориво“,  коментира Живко Стефанов, съосновател на "Гамера", в интервю за Бойчо Попов в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

За разлика от стандартните печки, при тази почти няма пушек, а вместо това излиза пара, като вредните емисии са сведени до минимум. При нея се осъществява вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне.

Разбира се, монетата си има две страни. Стефанов уточни, че "Гамера" има нужда от малко по-често презареждане от нормална печка и консумира много по-ситно гориво. Но пък работи с всякакъв вид отпадна дървесина.

По думите му преди 4 години за първи път той и партньорът му са направили прототип от подръчни средства, а днес компанията планира да премине към производство на по 200-300 печки на година. Продуктът се продава в 16 страни по света. Компанията търси стратегически инвеститор и се нуждае от 150 хил. евро при оценка от над 1 млн. евро.

И така – двамата основатели Живко и Стойно Кълвачев смятат, че широката употреба на ракетната печка "Гамера" ще създаде условия за бързо подобряване на качеството на живот през зимата. Във визията им влиза възможността по този начин България да се превърне в пример за екологични практики. 

А в края на миналата седмица стартъпът бе избран от InnoEnergy за включване в тяхната програма за финансиране Highway чрез ееждународната надпревара PowerUp! Този конкурс отличава най-перспективните стартъпи от общо 24 държави от Централна и Източна Европа, които развиват бизнеси в областта на чистата енергия, умните градoве, киберсигурността, справяне със замърсяването в населените места и други иновативни устойчиви решения.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 5 години
готин термин - вторично изгаряне :)само да тъ светна че тая ракетна печка работи с толкова много въздух че няма нищо за вторично изгаряне или по научному казано - до окисляване на изгорелите газове . Има го и в колите - т.н. EGR :) Демек - когато горенето става в условия на не достатъчен кислород остават не окислени газове и те се връщат за до окисляване , обаче при ракетните печки се добавя толкова много въздух при първичното изгаря че и дума не може да става за останали газове за до окисляване . А и четох някъде че димните и газове били ниски ша ми е интересно да го видя това щот при въздушните топлообменници това е леко непостижимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Да обаче не всяка нормална пелетна печка има вторично изгаряне, само по-скъпите модели са така. Мои познати бизнесмени имат подобни пелетни печки от евтините и от скъпите модели. Извода според тях е че в общи линиии не си заслужава да се експлоатират евтините пелетни печки. Същото е и за печките за битово отопление - не си заслужава да изхвърляш такава голяма част от топлината през комина ако можеш да я оползотвориш както трябва. И именно това се прави с различни модули за вторично изгаряне и за по-голям топлообмен, които успяват да утилизират доста по-голяма част от топлината преди да излети през комина. Едно време (преди повече от 18 години) евтината пелетна печка беше 5 000 лева докато тази с допълнителното изгаряне и допълнителния топлообменник беше над 10 000 лева. Спомням си че ми разправяха как скъпия модел намали драстично цената за отопление в производствения цех в сравнение с евтиния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 5 години
ерзац новина - това е устройството на всяка нормална пелетна печка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 18
studioaa
преди 5 години
Проектът за тази печка прилича на нещо като "от пиле мляко" и цялото нещо смърди до небесата и най-вероятно става въпрос за измама. Ако проектът беше рентабилен то те отдавна щяха да са се сдобили с банков кредит, но явно бизнес плановете им не могат да убедят нито една банка. Еко печка = еко измама. Измама е и твърдението, че повишените емисии от сажди и въглеродни окиси предизвикват рак не белите дробове и ранна смъртност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 5 години
хубаво е малко повече технически данни да пуснат, вместо обичайната маркетингова презентация ... иначе звучи хубаво, ама дали е така :):) ... да не се окаже като СмартБее партенката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 5 години
ако решението е толкова революционно, защо не го приложат в ТЕЦ-а ?Там хем има повече пари, хем и ефекта ще е по осезателен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Спящият бик
преди 5 години
Да направят IPO, аз бих ги подкрепил. Убеден съм, че по-голямото замърсяване с въглеродни емисии у нас се дължи на печките с твърдо гориво, а не на двигателите с вътрешно горене, още по-малко пък на дизелите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още