IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Сарийски: Инвестициите в регионите са резултат основно от държавна политика

Транспортът за работниците осигурява поминък, но не и инвестиции, заяви икономистът

09:47 | 02.03.18 г.
Г. Сарийски: Инвестициите в регионите са резултат основно от държавна политика

За да се подобри икономическото положение в даден регион, е необходима целенасочена държавна политика, насърчаваща инвестициите там. Така дoц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН коментира пред Bloomberg TV Bulgaria ситуацията в Северозапада. 

По думите му транспортът за работниците е мярка, която осигурява поминък за по-бедните региони, но с нея не се насърчават инвестициите. 

За Северозападния регион са необходими мерки като данъчни облекчения, осигуряване на първичните нужди на бизнеса. Той пък трябва да разполага с хора, коментира икономистът. 

„Статистиката показва, че от една трета от населението на България обитава близо две трети от територията и произвежда едва 14% от БВП“, посочи той и прогнозира, че това ще продължи.

Предложеното ново разпределение на икономическите райони в страната според него няма да промени тенденцията работната ръка да се движи към столицата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още