IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Сарийски: Европа няма капацитет да се намеси активно в търговската война

Световната икономика няма никаква полза от конфликта между двата най-мощни пазара, твърди Григор Сарийски

16:33 | 13.05.19 г.
Г. Сарийски: Европа няма капацитет да се намеси активно в търговската война

Европа не разполага с нужния капацитет да се намеси активно в търговската война между САЩ и Китай , тъй като е прекалено разпокъсана. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Григор Сарийски от Икономическия институт към БАН.

Относно възможните реакции на китайската страна срещу новите санкции на вноса в Щатите, той обясни, че има редица механизми, с които Китай може да отговори на новите санкции. „Сред тях са създаване на административни спънки за редица американски компании в страната, пренасочване на китайските туристи от САЩ към други държави и продажбата на ценни книжа от външния дълг на САЩ, посочи икономиатът. 

По отношение на вноса и износа козовете са по-скоро в ръкава на Доналд Тръмп, защото разликата е от 540 млрд. долара китайски внос в Щатите срещу 110 млрд. долара американски внос в Китай, отбеляза още Сарийски.

По думите му увеличението на митата ще доведе и до изгода на трети страни, като Франция и Германия. „Лошото е, че това ще е само краткосрочен ефект. Световната икономика няма никаква полза от търговска война между двата най-мощни пазара“, посочи той.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още