IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Александрова: Икономиката страда от резките движения в цените на петрола

С жълти стотинки или с няколко процента ще поскъпнат горивата в България, коментираха Валентин Кънев и Светослав Бенчев

12:58 | 18.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Резките флуктуации в цените на петрола влияят негативно на икономиката. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Галина Александрова, журналист от 3e news.

Пазарът на петрол днес показа, че върви към успокоение. Цените започнаха да падат и почти се връщат на нивата преди петък. Няма логика за предсказване на цени 80-100 долара за барел. Важно ще бъде как ще се развият отношенията между САЩ и Иран, тъй като това е факторът, който продължава да поддържа напрежение в региона и може да се отразява на цените с всяко изказване на американския президент Доналд Тръмп за евентуално нападение срещу Иран”, посочи тя.

Според Александрова военен конфликт може да намали преносните възможности на петрола. “Но аз очаквам успокоение. Самите компании нямат интерес от повишение на цените, тъй като стават неконкурентоспособни”, посочи журналистът. Тя смята, че има достатъчно запаси от петрол.

"Самият факт, че Тръмп веднага обяви освобождаването на част от резерва на САЩ, го потвърждава. Саудитска Арабия също разполага с един сериозен резерв за 45 дни, както и Русия. Не очаквам недостиг на предлагане", допълни тя и подчерта, че възстановяването на производствения капацитет на Саудитска Арабия зависи от възможността арабската държава да си осигури защита от следващи подобни нападения.

Александрова смята, че има различни мнения за случилото се в Близкия Изток. „Интересът бе да се предизвика някакво напрежение. Появиха се конспиративни теории за договореност между Русия и Саудитска Арабия, тъй като страните от ОПЕК+ имат интерес от по-високи цени на петрола. Лично аз не го намирам за релевантно - самите компании не печелят от значително повишаване на цените в дългосрочен план", убедена е тя.

Галина Александрова обясни, че цените под 60 долара за барел са се оказали недостатъчни, за да покрият бюджета на представителите на картела и това доказват намалелите инвестиции. "Търсенето на петрол все още не може да се ограничи драстично", посочи тя.

Според представителите на две от големите български петролни и газови асоциации – Валентин Кънев и Светослав Бенчев, които дискутираха в ефира на Bulgaria ON AIR какво се случва на пазарите за петрол, поскъпване на горивата ще има.

"Само за една нощ имаше поскъпване от 10-15%. Вчера министърът на енергетиката на Саудитска Арабия обяви, че голяма част от производството ще бъде възстановено, което веднага рефлектира върху пазара, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. – Говорим за страх в търговците на суров петрол, тъй като всички видяхме, че е много лесно да бъде ударена една рафинерия, която прави една от най-големите доставки на петрол. Ситуацията е извънредна и рискът на пазара е по-голям."

Той обаче очаква, че увеличението в цените на горивата да бъде в рамките на жълти стотинки.

"Би трябвало да се увеличат цените, тъй като няма откъде да се вземе този по-евтин петрол. Няма как да не се вдигне цената", потвърди прогнозата на други експерти председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

Според него няма как цените да се задържат, когато цената на суровината скача. Кънев прогнозира, че в България ще се усети в по-голяма степен поскъпването на горивата, но то няма да бъде с повече от няколко процента.

"Има корелация. Когато има дъно в цената на петрола, дъното в цената на горивата също се появява с някакво закъснение", напомни той.

Повече от разговора с Галина Александрова можете да проследите в Bloomberg TV Bulgaria.

Видео с цялата дискусия в Bulgaria ON AIR можете да проследите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още