IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кънев: С ваксината ще оставим най-лошото зад гърба си

Повече от планираните средства в бюджета са за строителството, а трябва да са за инвестиции в човешкия капитал, съветва икономистът

12:29 | 02.12.20 г. 2
Евгений Кънев: С ваксината ще оставим най-лошото зад гърба си

Той посочи, че икономическата ситуация е трудна навсякъде, но смята, че в нашата страна тя е  допълнително усложнена поради натиска върху здравната система и големия брой заразени и починали от Covid.

„Тази черна статистика няма как да не се отрази върху икономиката - когато животът на хората е поставен под риск, икономиката работи на поддържащи системи", посочи той и изрази скептицизъм за ефекта от частичните затваряния в България.

"Икономическите и социалните мерки са адекватни от гледна точка на това, че са сходни с тези в съседни държави и региони. Друг е въпросът обаче до каква степен стигат те навреме до техните бенефициенти и дали мерките ще бъдат устойчиви във времето. Имам известни съмнения дали този локдаун ще бъде достатъчен за овладяването на заразата у нас", заяви Кънев.

По отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост той е на мнение, че по принцип идеята е добра, но програмата не съдържа стратегическа визия за бъдещото.

"Наблягаме върху инфраструктурата и асфалта вместо върху човешкия капитал, който е основният фундамент в нашата икономика, и фирмите на бъдещето, които ще я дигитализират", смята Кънев като се позова на планираните средства в строителството.

Икономистът съветва да има инвестиции, но от разходите в бюджета полза да имат всички граждани на България. 

Той е на мнение, че представената програма от вицепремиера Томислав Дончев може да се разглежда като компромисен вариант – „по-добре нещо, отколкото нищо“.

„Огромна част от този ресурс ще бъде насочен към строителни фирми и саниране - над 50% от бюджета. Това е изцяло погрешно финансиране и стимулиране, тъй като тези средства трябва да се насочват там, където всички икономически субекти биха извлекли полза, а не само определени лица и компании", посочи икономистът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Айде на отровите: https://***.independent.co.uk/news/health/coronavirus-pfizer-vaccine-legal-indemnity-safety-ministers-b1765124.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , след ваксинацията само цветя и рози ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още