IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще намали карбоновите си емисии едва наполовина до 2050 г.

Енергийния сектор на ЕС да продължи да изпомпва почти 400 млн. тона Cо2 годишно до средата на века, коментира експерт

17:01 | 08.01.14 г.
ЕС ще намали карбоновите си емисии едва наполовина до 2050 г.

Планът на Европейския съюз (ЕС) за декарбонизация на енергийния сектор ще намали вредните емисиите само с половината от това, което е необходимо за ограничаване на глобалното затопляне с до 2 градуса по Целзий през 2050 г. Това показа изследване на Европейската комисия, цитирано от EurActiv.

Учени и лидерите на ЕС са съгласни, че до средата на века Европа трябва да повиши икономиите на енергия и да стимулира възобновяемите си източници, за да намали емисиите на Cо2 с 80-95% в сравнение с нивата от 1990 г. По този начин ще бъдат избегнати очакваните катастрофални промени в климата.

Според проучването на европейските власти континентът е на път да намали емисиите си с едва около една трета през 2030 г. и с 44% през 2050 г.

Документът разглежда само съществуващите схеми за намаляване на Cо2, базирайки се на вероятността да не бъдат реализирани нови енергийни и климатични политики след 2020 г.

"С оглед на очакванията енергийния сектор на ЕС да продължи да изпомпва почти 400 млн. тона Cо2 годишно до 2050 г.", коментира Джъстин Уилкис, заместник-изпълнителен директор на Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA).

Повече за вредните емисии може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още